Jobbra mozog a pártrendszer – ezt mutatja a Publicus Intézet mérése, ami a Vasárnapi Hírek megbízásából készült. A Fidesz és a Jobbik – májushoz képest – egy százalékot izmosodott.

 
 

Nem csoda, a két formáció párhuzamosan kampányol: a radikális jobboldal a kormánypárt leváltását plakátolja országszerte, a Fidesz pedig Vona Gábor Jobbik-elnököt, illetve a gazdájaként emlegetett Simicska Lajost támadja.

A két tábor pedig értelemszerűen összezár. Ezt bizonyítja, hogy a címerfigurák népszerűsége is nőtt, Orbán 2 százalékpontot javított, Vonát 1 százalékponttal szeretik többen, mint egy hónapja (amikor mindketten leszállóágban voltak). Ez pedig azt jelenti, hogy Orbán visszavette a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt címet, amit Botka áprilisra és májusra elhódított tőle.

A szocialista aspiráns azonban az utóbbi két hónapban egy csöppet szerényebben teljesít. Egyrészt vélhetően azért, mert a balos háborút nem tolerálják feltétlenül a választók (Gyurcsány Ferenc népszerűsége is csökkent), másrészt valószínűleg azért, mert „Fizessenek a gazdagok!” kampányával nem sikerült tematizálni a közbeszédet. Amit most a Fidesz–Jobbik háború határoz meg, a konfrontáció pedig azt a látszatot kelti, mintha Vona Gábor lenne a miniszterelnök kihívója (lásd cikkünket a 8-9. oldalon).

 

Publicus Intézet – Vasárnapi Hírek 
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2017. június 9–13 között.
A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1008 fő került.
A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!