Akár fizetésképtelenné is válhat az amerikai kormány, ha augusztus 2-ig a törvényhozásnak nem sikerül megegyeznie a hitelfelvételi plafon megemeléséről. Az USA évente átlagosan 1,5 ezer milliárd dollár hitelt vesz fel, hogy költségvetési hiányát fedezze, és ezt rendszerint kötvények kibocsátásával oldja meg.

 
Rettegnek a csődtől

Ha az államadósság meghaladja a törvényben megszabott 14,3 ezer milliárd dolláros korlátot, a Szenátusnak és a Kongresszusnak is jóvá kell hagynia a további hitelfelvételt. Az elmúlt években egyre nőtt az államadósság, de míg Barack Obama elnök pártja, a demokraták voltak többségben a kétkamarás parlamentben, mindig meg tudták szavazni a plafon emelését. Tavaly novemberben azonban a Republikánus Párt ért el jobb eredményt a választásokon, így most politikai alku kell a további hitelfelvételhez.

A limitet már májusban elérték, de ekkor Obama kabinetjének volt még ideje a manőverezésre. Viszont augusztusra a helyzet tarthatatlanná válik. A kormány csak 172 milliárd dollárnyi hitelt vehetne fel a hónapban, s ebből 306 milliárdot kellene kifizetnie.

Tizenkét szenátor és huszonnyolc kongresszusi képviselő fogadalmat tett, hogy „lefaragják, korlátozzák és egyensúlyba hozzák” a költségvetést. A törvényhozásban többségében újoncnak számító politikusok a republikánusok szélsőséges szárnyához, a Tea Partyhoz tartoznak, amely az amerikai gazdaság problémáit adócsökkentéssel szeretné megoldani, ami azzal járna, hogy számos állami szolgáltatást – például társadalombiztosítást, de szélsőséges elméletek szerint még a nyugdíjat is – megszüntetnének.

A republikánus párt vezetése ennél jóval belátóbb, de úgy tűnik, a saját pártjával is harcolnia kell Obamának. Az elnök, hogy megmentse a helyzetet, egy olyan tervezet nyújtott be, amely a következő tíz évben 4 trillió dollárt spórolna az adórendszer átalakításával, és megnyirbálná a Pentagon és a társadalmi ellátórendszer költségvetéseit is. Ez az utóbbi felvetés az, amellyel a demokraták nem tudnak egyetérteni, mert fontosnak tartják, hogy az elkezdett betegbiztosítási és szociális reformokat továbbvigyék.

A tárgyalások folytatódnak, de Obama stábja már az alkotmányos kiskapukat keresi, hogy vészforgatókönyvet dolgozhasson ki arra az esetre, ha nem tudják felemelni a hitelfelvételi plafont. Pénzre akár így, akár úgy, de szükség van.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!