Jövő vasárnap megalakul a Demokratikus Kerekasztal (DEKA), amelybe balliberális pártok tagjait, ellenzéki gondolkodókat, közvélemény- kutatókat, politikai intézeteket, sajtóorgánumokat, valamint közszereplőket is meghívtak.

 
A DEKA alapítói

Az alapítók Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, Lovas Zoltán újságíró és Horváth András volt adóhatósági munkatárs.

Hat munkacsoportban dolgoznak majd: kitörési kérdések, progresszív jövőkép, demokrácia és jogcsomag, igazságos társadalom, gazdaság talpra állítása, újrailleszkedés a külvilághoz. Iványi szerint március 15-re Orbán Viktornak le kell mondania vagy félre kell állítani.

A Demokratikus Koalíció örült, hogy a DEKA alapítói megkeresték őket, jövő héten dönt a párt elnöksége a csatlakozásról, amely feltehetően pozitív lesz, ugyanis a DK minden olyan kezdeményezést támogat, amely az Orbán-rendszer bukását segíti elő.

Az MSZP szintén tárgyal a formálódó szerveződéssel, ám Gőgös Zoltán szerint nem biztos, hogy célravezető az, ha a tavasszal összeálló és nem túl jól teljesítő pártok újra társulnak. A szocialisták elnökhelyettese szerint pártja idén inkább egy balos programot készít. Aztán ha mindenki megírta a programját, akkor össze lehet fésülni azokat – Gőgös szerint sietségre nincs ok, ugyanis nem valószínű, hogy kétharmados többsége birtokában a Fidesz lemond a hatalmáról. (Információink szerint valószínűleg az Együtt sem „ül oda” a kerekasztalhoz.)

 

------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!