Cserbenhagyta az oktatási kormányzat az idén érettségiző szakgimnazistákat: hiába próbálkoztak több fórumon, nem sikerült elérniük, hogy a korábbi évek kritériumai szerint vizsgázhassanak.

 
A Tanítanék Mozgalom demonstrációja - Fotó: Molnár Ádám, Népszava
A fő gond, hogy idén  először az ötödik érettségi tárgyat nem választhatják szabadon a tanulók, kötelező a képzésükhöz tartozó szakmai tárgyból vizsgázniuk – ennek követelményei viszont egészen mások, mint a korábbi években. Az ötödik tantárgy általában nem fedi a felvételi követelményeket, ha a diák esetleg úgy döntene, a felsőoktatásban tanul tovább, így egy hatodik, sőt akár hetedik tárgyból is vizsgát kell tenniük, ha be akarnak jutni egy egyetemre vagy főiskolára. Azaz sokkal nehezebb dolguk van, mint egy egyszerű gimnazistának. Pedig nagyon is sokan lennének, akik ezekből az iskolákból is szeretnének tovább tanulni, egy egészségügyi szakgimnáziumba járó diák például miért ne dönthetne úgy, hogy orvos szeretne lenni. Akkor viszont a szaktárgya mellett biológiából és kémiából is érettségiznie kellene, emelt szinten.

A csütörtök reggel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) lépcsőjén demonstráló diákok, szülők, aktivisták és egy iskolaigazgató éppen azt emelték ki: nem szabadna a 18 évesek döntési lehetőségeit ilyen mértékben korlátozni, továbbtanulásukat ellehetetleníteni. Az Emmi Szalay utcai épületének bejáratánál a munkahelyükre bejutni igyekvő minisztériumi dolgozók más választásuk nem lévén, átléptek a tüntetőkön, és ez szimbolikusnak is tekinthető.

Bár sem Balog Zoltán miniszter, sem Palkovics László oktatási államtitkár nem „futott bele” a tiltakozókba, ők több tízezer végzős szakgimnazistán „léptek át”, amikor egy szabálymódosítással megnehezítették számukra az érettségit. A polgári engedetlenségi akciót a Tanítanék mozgalom szervezte, a demonstrálók jelképesen több ezer gemkapocsból fűzött lánccal a nyakukban próbálták felhívni a döntéshozók figyelmét a mintegy 30 ezer diák szorult helyzetére.
„Tavaly december 28-án jelentek meg a részletes követelmények a szakmai ágazati érettségiről, ennek láttán mi is csak hüledeztünk. Most rohamtempóban próbáljuk felkészíteni a gyerekeket, de iskolaigazgatóként ég a pofámról a bőr a helyzet miatt” – mondta el lapunknak Kerényi Mária a Zöld Kakas Líceum Mentálhigiénés Szakgimnázium igazgatója.

A Tanítanék mozgalom február elején az oktatási ombudsmanhoz fordult az ügyben, aki személyes egyeztetésükön elismerte, csorbulnak a diákok jogai, és azt ígérte: intézkedni fog.
Mégis hetekig elérhetetlennek bizonyult, így a diákok kicsúsztak az időből. A szakértők szerint még most sem lenne késő tenni valamit, de a diákok rendre süket döntéshozói fülekre találnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!