- Nagy árat fizet Zimbabwe, hogy békés úton szabadulhasson meg diktátorától

- Mugabe „kollégáinak” vége legtöbbször hasonlóan gyalázatos volt, mint karrierjük

- Kivégzés, lincselés, életfogytiglani börtön vár legtöbbször az önkényurakra

 
VH, 2017. december 2.

Busás „végkielégítéssel” távozott a hatalomból Zimbabwe megbuktatott diktátora.

Robert Mugabe brit lapértesülések szerint tízmillió dollárt kapott azért, hogy önként mondjon le az elnöki címről, legalább formailag. Haláláig 150 ezer dollárt folyósítanak neki havonta, pazarló fényűzéséről elhíresült feleségének, Gucci Grace-nek pedig 75 ezret. A rezidenciájukban maradhatnak, az állam tovább fizeti orvosi ellátásukat, személyi védelmüket és külföldi útjaikat. Ígéretet kaptak arra is, hogy nem indítanak ellenük büntetőeljárást, és üzleti érdekeltségeiket sem bolygatják. A koldusszegény afrikai ország nagy árat fizet az erőszakmentes átmenetért, de még így is sokkal jobban jár, mint egy polgárháborúval.

A 93 éves Mugabe sorsa kivételes: diktátornak lenni rendszerint nem nyugdíjas állás. Az elmúlt száz év hírhedt zsarnokai közül keveseknek adatott meg a békés visszavonulás lehetősége, a csendes, nyugodalmas öregkor – annál többjük veszett erőszak által, forradalmakban, háborúkban, merényletekben, népítéletekben.


ADOLF HITLER agyonlőtte magát a berlini Führer-bunkerben, miközben a szovjet hadsereg már a birodalmi fővárost ostromolta a második világháború végén, 1945 áprilisában. 56 éves volt. Előzőleg ciánkapszulával megmérgezte feleségét és kedvenc kutyáját. Holttestét parancsára elégették, nehogy az ellenség kezére jusson. Németország elvesztette a háborút, a náci rendszer összeomlott.

BENITO MUSSOLINI a semleges Svájcba próbált szökni szeretőjével a szövetségesek elől, de nem jutott el odáig. Partizánok elfogták és másnap agyonlőtték őket. A Duce tetemét a milánói Piazzale Loretón, egy benzinkúton fejjel lefelé felakasztották, az emberek pedig kövekkel hajigálták meg 1945 áprilisában. Olaszország felszabadult a fasiszták uralma alól.

SZTÁLIN természetes halált halt, már ha természetesnek lehet nevezni azt, hogy nem hívtak hozzá orvost. Amikor a szovjet diktátor 1953 márciusában agyvérzést kapott a dácsáján, senki sem akarta, hogy életben maradjon – a közvetlen környezete is félt tőle. Az sem kizárt, hogy a hírhedt titkosszolgálati főnök, Berija megmérgezte. Hruscsov reformokat vezetett be, a Szovjetunió még négy évtizedig fennmaradt.

RAFAEL TRUJILLO még latin-amerikai mércével is különösen kegyetlen zsarnok volt, aki országa, Dominika fővárosát szerényen önmagáról nevezte el. Soha nem adta volna önként a hatalmat, három évtizedes uralmának – és egyben életének – merénylet vetett véget (1961). Hivalkodó kék Chevroletjét vakmerő összeesküvők szitává lőtték. Rendszere tomboló bosszút állt, de csak néhány hónappal élte túl a vezért.

FRANCO generalisszimusz a kivételek közé tartozik: ágyban, párnák közt halt meg 1975-ben, 82 évesen, miután négy évtizeden át vaskézzel kormányozta Spanyolországot. A Parkinson-kórban szenvedő öreg Caudillónak még az is sikerült, hogy levezényelje saját utódlását: ő szemelte ki királynak János Károly herceget, aki röviddel a diktátor halála után demokratikus átmenetet hirdetett.

MAO CE-TUNG hatalmon maradt haláláig, hosszú uralkodásának legsötétebb korszaka, a kulturális forradalom éppen élete utolsó évtizedében okozott iszonyatos pusztítást Kínában. A láncdohányos „Nagy Kormányos” súlyos szív- és tüdőbetegségekkel küszködött, halála évében két infarktust is kapott – végül a harmadik roham vitte el 82 esztendős korában (1976). Kultusza azóta is töretlen. A Kommunista Párt liberalizálta ugyan a gazdaságot, de őrzi egyeduralmát.

NICOLAE CEAUȘESCU hiába menekült el Bukarestből bukása után, 1989 karácsonyán, amikor (palota) forradalom söpörte el rendszerét. Elfogták és rövid statáriális eljárás után kivégezték. A rettegett román pártfőtitkárt hátrakötözött kézzel, egy falnál lőtték agyon feleségével együtt. 71 éves volt. A hullájáról készült felvételeket világszerte bemutatták. Állítólag száznál is több katona jelentkezett önként az ítélet végrehajtására. Románia ma az Európai Unió tagja.

FERDINAND MARCOS elképesztő vagyont harácsolt össze két évtizedes rémuralma alatt (1965–86) a Fülöp-szigeteken. Amikor kitört a forradalom, Reagan elnök nyomatékos tanácsára vérontás nélkül átadta a hatalmat, hogy mentse az irháját. Az amerikai légierő gépén szökött Hawaii szigetére, ott is halt meg három évvel később. Manilában tavaly újabb diktátori hajlamú vezető, Rodrigo Duterte került hatalomra.

BOKASSA, aki Közép-Afrika császárává koronázta magát, száműzetésbe ment bukása után (1979), Franciaországban szerencsére pont volt is egy kastélya. Távollétében halálra ítélték, ennek ellenére hazautazott hét év után. Az újabb perben a kannibalizmus vádja alól felmentették, büntetését életfogytiglani magánzárkára változtatták. 1993-ban szabadon engedték, szívroham végzett vele három évvel később. A Közép-afrikai Köztársaságban ma is polgárháborús helyzet van.

POL POT, Kambodzsa véres kezű ura háborítatlanul, a külvilág elől elrejtőzve élt még csaknem két évtizedig bukása, 1979 után. Politikai befolyásának egy részét megőrizte. Lánya született. A thaiföldi és kínai száműzetés után hazatérhetett. Egy stroke fél oldalára megbénította, végül a szíve állt le, feltehetőleg gyógyszertúladagolás miatt. Rémtetteiért sohasem kellett felelnie. A vörös khmer megbukott, az ázsiai ország jelenleg alkotmányos monarchia. 

IDI AMIN megúszta. Idejében kereket oldott Ugandából, mielőtt a felkelők elfoglalták a fővárost (1979). Líbiában, majd Szaúd-Arábiában kapott menedéket. Nagyvonalú életjáradékot fizettek neki, azzal a feltétellel, hogy távol tartja magát a politikától. Visszavonultan és luxusban tengette élete hátralévő csaknem negyedszázadát a Vörös-tengernél, a dzsiddai Novotel szálló két legfelső szintjén. Veseelégtelenségben halt meg 2003-ban. Ellentmondásos születési adatai miatt nem tudni, hány éves volt. Uganda ma is zűrzavaros és hírhedten korrupt állam.

SZLOBODAN MILOSEVICSET, a délszláv háborúk egyik fő bűnösét a szerb szavazók tették lapátra az elnökválasztáson a katonai vereségek után (2000). Még hónapokig belgrádi villájában élt, majd kiadták a hágai nemzetközi bíróságnak, ahol emberiesség elleni bűnök miatt vonták felelősségre. Ám elítélni már nem tudta a törvényszék, holtan találták börtöncellájában 2006-ban. Halálát szívroham okozta, a boncolás kizárta a gyilkosság és az öngyilkosság lehetőségét. Jugoszlávia megszűnt, Montenegró után Koszovó is elszakadt Szerbiától.

A SZADDÁM HUSZEIN akasztásáról készült videó futótűzként terjedt az interneten 2006-ban. Az iraki diktátor uralmát amerikai invázió döntötte meg három évvel korábban. Bukása után hónapokig rejtőzködött egy föld alatti üregben, elváltoztatott külsővel. Különbíróság ítélte halálra, és még azt a kívánságát sem teljesítették, hogy az ítéletet golyó által hajtsák végre. Irak véres polgárháború helyszíne lett.

AUGUSTO PINOCHET tábornok fokozatosan adta át puccsal megszerzett hatalmát egy elveszített népszavazás nyomán Chilében (1988). Hazájában holtig tartó büntethetetlenséget élvezett, de egy londoni látogatásán letartóztatták. Ez volt az első eset, hogy egy volt államfő ellen az egyetemes joghatóság elve alapján jártak el az emberi jogok megsértése miatt külföldön. Másfél évet töltött házi őrizetben. 91 éves korában halt meg, 2006-ban. Chile ma demokratikus ország.

MOAMER KADHAFI a líbiai sivatagban próbált elbújni, miután rendszere összeomlott 2011-ben. Súlyosan megsebesült egy gránáttámadásban, de még élt, amikor egy vízátfolyó csőből kihúzták a lázadók. A félmeztelenre vetkőztetett diktátor hiába könyörgött kegyelemért, meglincselték. Mobiltelefonos videók örökítették meg, ahogy holttestét a földön vonszolják önkívületben ünneplő fegyveresek. Líbia polgárháborúba süllyedt, részekre szakadt.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!