Nyílttá vált a harc a két legnagyobb könyvpiaci szereplő, a Libri és az Alexandra között. Ráadásul utóbbi vert helyzetből indul.

 
Könyvraktárban - illusztráció

A Matyi Dezső nevével fémjelzett üzletlánc mögött álló Pécsi Direkt Kft. ellen a minap felszámolás indult. Nem sokkal később jött a hír, miszerint a Libri veszi át az Alexandra egyes üzlethelyiségeit, Budapesten főként a plázákban, és vidéken is több helyen. Összesen 12 boltról lehet szó, amelyek bérleti szerződése augusztus 31-én jár le. A kisebb kiadók eközben rettegve várják, hogy a Pécsi Direkt elleni felszámolás során hozzá tudnak-e jutni a pénzükhöz.

„Mindenki összerakja a két kezét, és imádkozik” – mondta lapunknak egy könyvkiadó munkatársa. Nem véletlenül. A könyvesek körében jelenleg meglehetősen nagy a nyugtalanság, ugyanis azzal, hogy a két „nagy”, az Alexandra és a Libri párharcából, úgy tűnik, utóbbi kerül ki győztesen, végképp megbomlik az egyensúly. Egypólusúvá válik a könyvpiac, ez pedig olyan monopolhelyzetet teremthet, amiben bárkivel bármit meg lehet csinálni. Márpedig a könyves szakmában a Libri eddig is igazi nagyragadozónak számított, a szerzők mások elől való elcsábításában éppúgy, mint a minél kisebb árrés kiszorításakor (ami a kiadóknak a lehető legkevesebb hasznot hozza egy-egy könyvön), ráadásul több kiadóját is kiléptette a szakmai szervezetből (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete), amivel egyre nyíltabban vállalja, hogy különutas játékot játszik.

Pedig úgy hírlik, hogy a Bookline felvásárlásával a Libri is nehéz helyzetbe hozta magát, ám egyelőre, úgy tűnik, a terjeszkedés, ha nem is érte meg, de nem is rengette meg a könyvek kiadásában és eladásában is jeleskedő céget.

Azt pedig rég rebesgetik, hogy a végső cél az Alexandra „lenyomása”, amit a mostani boltátvételek tovább erősítenek. Így Matyi Dezsőék jóformán elvesztik a vidéket, a fővárosban ugyan még több üzletük is zászlós hajóként viszi a boltot, ám ezekben sem túl fényes a helyzet – az üzletlánchoz közel állók még azt is beszélik, hogy bizonyos kiemelt boltokban profilváltás közeleg, az sem kizárt, hogy egész szinteken árusít majd partikellékeket, vagyis a könyvpiactól független vásárlók megszólításának irányába menekülnének.

„Azért a Dezsőt sem kell félteni, bármikor talpra tud állni” – reménykednek többen is. Hogy miként, azt viszont egyelőre még csak találgatni sem lehet. Ebben a hangulatban fordulunk tehát rá a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, melyet már tavaly is beárnyékolt az Alexandra bukásának előképe. A helyzet pedig azóta csak rosszabb lett, immár nyílt terepen folyik a küzdelem.

Csak az a félő, hogy épp a kisebb kiadók véreznek majd el a leghamarabb.

Mindeközben az Ulpius-ház is a vég felé tart – csődeljárás folyik ellenük, a kiadók, a nyomdák és a szerzők felé is tetemes tartozást halmoztak fel. A kiadó vesztét a túlterjeszkedés okozta, boltjaik fenntartását még az elképesztő mennyiségben kiadott könyvvel és a sikerszerzők felsorakoztatásával sem tudták finanszírozni. Önmagukat őrölték fel, az üzleti modell ilyen ütemű terjeszkedéssel ugyanis tarthatatlan volt. Kepets Andrást, a kiadó első emberét napok óta lehetetlen elérni telefonon, egyesek úgy tudják, nem is tartózkodik már az országban. Az Ulpius eközben leépít, szerzői új kiadókat keresgélnek (már aki még megmaradt), arról pedig, hogy a tartozásokat hogyan lehet majd behajtani, mit sem tudni.

Címkék: kereskedelem

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!