40 ezer áldozata van a mexikói drogháborúnak

Újabb két vezetőjét tartóztatták le a Los Zetas mexikói drogkartellnek, ugyanannak a bűnszervezetnek, amelynek az magyar nő is tagja volt, akit néhány hete őrizetbe vettek. A legkegyetlenebbnek tartott bandát az 1990-es évek végén harmincegy dezertált katona alapította, nevük is a hadsereg kódolt rádiós üzeneteiből származik. A mexikói sereg speciális alakulatában kiképzett katonák az Öböl-kartell szolgálatába szegődtek.

A 2000-es évek végén kiváltak, és egykori főnökeik legnagyobb ellenségei lettek. A mintegy 10 ezer tagot számláló Los Zetast jól jellemzi, hogy idén tavasszal történt letartóztatásáig a szervezetet Heriberti „Hóhér” Lazcano vezette, aki gyakran dicsekedett azzal, hogy hatalmas fegyverarzenált tart otthon: nemcsak kézigráná­tok és automatafegyverek, de még rakétavető is van a házában.

Felipe Calderón mexikói elnök 2006-ban hirdetett háborút a szervezett bűnözés ellen. Azóta mintegy 35 ezer ember halt meg a drogháborúban a hatóságok által januárban nyilvánosságra hozott adatok szerint, de mostanra ez a szám vélhetően elérte a 40 ezret. Az áldozatok között vannak a bűnözők, akik egymással számoltak le, katonák, rendőrök és olyan civilek is, akik rosszkor voltak rossz helyen. A legvéresebb év a 2010-es volt: több mint 15 ezer gyilkosságot követtek el a kábítószerrel kapcsolatosan, nagyrészt azért, mert a Los Zetas és az Öböl-kartell közötti viszály eldurvult.

A drogellenes háborúban hozzávetőleg 50 ezer katona vesz részt, de a kormány igyekszik a rendőrséget kihagyni az akciókból, mert a kartelleknek a szervezet minden szintjén sikerült embereket lefizetniük, hogy kiszivárogtassák az információkat. A korrupció mértékét jelzi, hogy az ország északkeleti részén fekvő Tamaulipas államban lényegében megszűnt a helyi és a szövetségi kormány ellenőrző szerepe: a két domináns banda – az Öböl-kartell és a Los Zetas – sokkal hatékonyabban tudja behajtani az adókat, mint a mexikói hatóságok. Este 7 óra után senki nem mer az utcára menni, Ciudad Mier határvárosból tömegesen költöznek biztonságosabb településekre. A „bukott államnak” tekinthető Tamaulipasban áprilisban egy tömegsírra bukkantak, ahol a bandaháború 116 áldozatát hantolták el úgy-ahogy. A rendőrség a borzasztó szag miatt figyelt fel a gödörre.

A hét legfontosabb bűnszervezet csak az Egyesült Államokba csempészett drogból évi 13 milliárd dolláros hasznot húz, és az országban fogyasztott kokain 90 százaléka Mexikóból származik. Ezt azonban nagyban elősegíti az USA-ból származó illegális fegyverimport. Egy jú­­niusban publikált szenátusi jelentés szerint a 2009-es és 2010-es leszámolások 70 százalékát amerikai fegyverekkel követték el. A kormány többször is ígéretet tett már déli szomszédjának arra, hogy erélyesen fel fog lépni a csempészek ellen, de hiába. Ennél jóval hatékonyabb a titkosszolgálatok közötti együttműködés: a Juarezben „dolgozó” Carillo Fuentes szervezet nemrég letartóztatott főnökét, José Accostát, ismertebb nevén „El Diegót” az amerikai hírszerzés segítségével tudták a mexikói hatóságok elkapni. Viszont érdemes megjegyezni, hogy az USA-nak érdekében állott a főnök kézre kerítése, ugyanis El Diegóék rendszeresen az amerikai diplomatákat vették célba, egy követségi alkalmazottat le is lőttek tavaly.

Ugyanakkor a négy éve tartó háborúval annyit már elértek a mexikói hatóságok, hogy a drogkartellek új terep után néztek: délebbre, a szegény, kis közép-amerikai államokban terjeszkednek. A salvadori elnök nemrég bejelentette, hogy a Los Zetas az országban is tevékenykedik, a 100 ezer főre jutó gyilkosságok száma 70 közelében van, amely a legmagasabb adat a világon. Ezt követi Honduras 67 emberöléssel.

A helyzet Guatemalában is súlyos.

A kongresszus épülete előtt néhány hónapja levágott fejeket helyeztek el, és csak Guatemala városban hetente 40 embert gyilkolnak meg. Az ország eddig csak a negyedik volt a gyilkosságok rangsorában 52 fővel, de hamarosan El Salvadort is megelőzheti.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!