Ezer taxival indulnak csúcsidőben újabb forgalomlassító „városnézésre” hétfőn a fővárosi taxisok, akik szerint a problémákra nem az a megoldás, ha azonos színűre festik az összes kocsit.

 
Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Újabb demonstrációt tart holnap a Taxi Gépkocsivezetők Független Szak­szer­ve­zete (TGFSZ) és az Országos Taxis Szövetség (OTSZ). Az érdekképviselők szerint, ha nem ezer, hanem 5 ezer kocsira kérnek engedélyt, akkor annyian is lassítanák a forgalmat, de nem céljuk a blokád. Az egy héttel korábbi tüntetéshez hasonlóan arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy hiába követelik évek óta a tarifarendezést, azon belül a fix tarifákat, a létszám szabályozását, a droszt­helyzet normalizálását és az ellenőrzést. Ezek helyett szerintük nem épp szakmai alapon rostálná meg a főváros a jelenleg 6220 taxiengedélyes autóval dolgozó 8000 sofőrt, akik a 330 taxiállomás kevesebb, mint 1400 helyéért küzdenek egymással. A megélhetésük a tét.

„Kidolgozott anyagokat kapott tőlünk, a kamarától és más érdekképviseletektől is a főváros, amely szerint ezekhez kormányrendelet, törvény kell. Pedig amit mi kértünk, ahhoz minden jogi feltétel évek óta adott” – mondta lapunknak Farkas Zsolt, a TGFSZ elnöke.

Ehhez képest Tarlós István főpolgármester úgy kommentálta a múlt heti menetet, hogy nem a 200 felvonuló érintett szempontjai számítanak, hanem 2 millió budapesti szempontjai, és a taxisoknak is az az érdekük, hogy ne lehessen többféle tarifával, akármilyen roncsokkal forgalmat szervezni. Hozzátette: a továbbiakban is folytatnak egyeztetéseket az érdekeltekkel.

„A többség tisztességgel próbál a piacon maradni, és a közlekedési hatóság dönti el, alkalmas-e taxinak a »roncs«, vagy sem.

Nem megoldás, ha több százezer forintért egyformára színeztetik át az autókat” – nyilatkozta az OTSZ elnöke. Metál Zoltán szerint az egyeztetés eddig csak abból állt, hogy mindkét fél elmondta, mit szeretne, de ők nem kaptak választ a javaslataikra, miközben a Budapesti Közlekedési Központ június 20-án elfogadtatná az őket érintő szabályozást a Városházán.

„Ma is vannak hiénák, de firkásabbak lettek” – állítja a taxisok szakszervezeté­nek elnöke. Farkas Zsolt elmondta: fehér rendszámmal járnak az éjszakában, többnyire pizzafutárnak vagy más szolgáltatónak a neve virít a kocsijukon. És még egy fontos kellék: a fehér vagy sárga világító bura az autó tetején, de „Taxi” felirat nélkül. Aki leinti őket, azzal szabadon alkudozhatnak az árról, jól meg is vághatják. Biztosításuk sincs, mint a taxiengedélyeseknek. Nemcsak a taxisok, de az utasok érdekét is szolgálná a szigorú ellenőrzés.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!