– Már meg is érkezett Budapestre az a magyar nő, akit hónapokig fogva tartott egy egyiptomi férfi – nyilatkozta dr. Kveck Péter egyiptomi nagykövet a Vasárnapi Híreknek. A diplomata azt is elmondta, hogy az elmúlt években több tucat hasonló esetre volt példa.

– Tavaly november közepén érkezett a hölgy Egyiptomba. A fiatalemberről, akihez jött, hamar kiderült, hogy nem olyan, mint amilyenre számított. Az egyiptomi férfi fogva tartotta a nőt, csak úgy engedte telefonálni a családjának, hogy ha ő is hallhatta a beszélgetést.

A nőnek a múlt héten valahogy mégis sikerült felhívnia a szüleit, ők riasztották a nagykövetséget. A konzul Hurghadába utazott, és 24 órán belül kiszabadították a bajba jutott nőt. Pénteken Kairóba vitték, onnan utazott haza.

Az elmúlt években több tucatszor fordult elő, hogy magyar nők futó ismeretség, akár csak chatelések után Egyiptomba költöztek férfiakhoz. Először csak a házasságkötés lehetőségei­ről kértek tájékoztatást a követségtől, majd kis idő múlva sírva jöttek vissza, hogy próbálják meg hazajuttatni őket, mert a választott férfiról vad dolgok derültek ki. – Ez nemcsak a magyar nőket érinti, európai nagykövet kollégáim is arról számoltak be, hogy szaporodnak az ilyen esetek – állítja dr. Kveck Péter.

– Európában sztereotípiák élnek a gazdag arabokról, egy Ezeregyéjszakaszerű élet ígéretével könnyű behálózni vagy megtéveszteni a nőket – mondta a nagykövet. A szép remények után pedig hamar kiderül, hogy az illetőnek sem a viselkedése, sem pedig az anyagi körülményei nem olyanok, mint amilyennek beállította magát. – Nincs két egyforma eset, de megesett már, hogy a férfi elvette a nő útlevelét, pénzt sem hagyott nála. Volt olyan is, mikor vidéki városba került a hölgy, és csak nehezen tudott eljutni Kairóba.

Ezek a férfiak, akiknek már tanfolyamokon is oktatják az európai nők elcsábításának trükkjeit, egyszerűen azt használják ki, hogy az áldozatok túl hiszékenyek és jóindulatúak, nem ismerik a kultúrát, a nyelvet, így nem tudnak a helyzetükön változtatni. Aki itt született, azt nem lehet becsapni már csak azért sem, mert a házasságok előtt a családok alaposan felmérik a másik anyagi helyzetét.

– Bárki, aki ilyen kapcsolatba kezdene, jól gondolja meg, mert rendszerint rosszul végződik – figyelmeztetett az egyiptomi magyar nagykövet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!