Huszonnégymillió amerikai veszítheti el betegbiztosítását a következő tíz évben, ha elfogadják a republikánus párt törvényjavaslatát – ismertette véleményét a napokban a Kongresszus pártoktól független költségvetési elemzőcsapata. Az amerikai konzervatívok hét éve azzal kampányolnak, hogy visszavonják Obama egészségbiztosítási reformját, és most meg is van a hatalmuk, hogy ezt megtegyék. Ám azzal nem számoltak, hogy épp Donald Trump legfontosabb támogatóinak, azaz az idősebb, vidéki és szegény választóknak fognak fájni a tervezett új szabályok.

 
Illusztráció: Mark Ralston, AFP

Kate szüleitől gyakran hallotta: szorgalmasan kell tanulnia, hogy felnőttként jó állása legyen, amely majd fizeti az egészségbiztosítását.

Gyerekkori asztmája miatt ugyanis egyetlen biztosító sem fog vele egyéni szerződést kötni, hiszen krónikus betegnek, azaz drága ügyfélnek számít. Az asztmát ugyan kinőtte, ám szüleinek igaza lett. Nem volt biztosítása egészen addig, amíg 2010-ben be nem vezették Barack Obama egészségbiztosítása reformját. Két évvel a törvény életbe lépése után beszélgettünk, és az akkor 26 éves Kate lelkesen mesélte, hogy immár megnyugodhat, mert van biztosítása és nem fenyegeti csőd, ha megbetegszik. Az Obama-reform óta ugyanis senkit sem utasíthatnak el a biztosítók.


Félmilla egy lábtörés

Az amerikai egészségügy a világ egyik legjobbja, de magánbiztosítók és magánkórházak adják az ellátórendszer alapját, és mind a kórházak tarifái, mind a biztosítási díjak magasak. A CNN a minap bemutatott egy családanyát, aki otthon van két kisgyermekével, így az egész család számára a férj munkahelye által fizetett biztosítás nyújt ellátást. Amikor az apa elveszítette állását, kénytelenek voltak maguk fizetni tovább a biztosítást, mert az édesanya krónikus betegsége folyamatos ellátást igényelt. A biztosítás havidíja 900 dollár, azaz közel 260 ezer forint volt. Ehhez kölcsön kellett kérniük a rokonoktól.

Tavaly az egy háztartásra eső átlagos bevétel 4500 dollár körül volt az Egyesült Államokban, azaz a biztosítás egy család bevételének egyötödére is rúghat.

Ám biztosítás nélkül még nehezebb: ha valaki egy lábtöréssel kórházba kerül, akár kétezer dollárt, azaz félmillió forintot is kiszámlázhatnak neki. Egy súlyosabb beavatkozás ennek sokszorosába kerül, így érthető, hogy az Egyesült Államokban évente kétmillióan jelentenek magáncsődöt egészségügyi tartozások miatt.


Obama nyugalmat hozott

A 2010-ben elfogadott Obama-reform meghagyta a piaci alapú egészségügyi rendszert, de mindenkinek kötelezővé tette, hogy vásároljon biztosítást. Aki a szegénységi küszöb alatt él, támogatást kapott ehhez. A biztosítók pedig cserébe többé senkit sem utasíthattak el. Az elképzelés az volt: a kevés ellátást igénylő, azaz „olcsó” fiatalok is fizetik majd a biztosítást, ami pluszpénzt tesz a rendszerbe. A reform emellett kiszélesítette az idősek és betegek állami egészségbiztosítását és kötelezővé tette az 50 főnél több főt foglalkoztató cégeknek, hogy fizessék az alkalmazottak ellátását.

Eleinte óriási volt az Obama-reformmal szemben az ellenállás. Valóban számos hibája volt: például meredeken emelkedtek a biztosítási díjak. Ám Obama hatalomra lépésekor a 330 millió amerikaiból 48 milliónak nem volt biztosítása és 2014-re ez a szám 33 millióra csökkent. A közvélemény-kutatások szerint most, hogy bármelyik nap visszavonhatják, már az amerikai lakosság több mint 50 százaléka jónak tartja Obama rendszerét.

A republikánusok számára legjobban az „fájt” az elmúlt években, hogy az Obama-törvény kötelezővé tette a biztosítás vásárlását. Az amerikai konzervatívok a szabadpiac hívei, és úgy gondolják, mindenkinek joga van ahhoz, hogy ne kössön biztosítást. Az Obama-féle törvény e két passzusát vissza is vonnák a javaslatukban – ami egyébként olyan vitatott a republikánus párton belül is, hogy egyelőre messze nem biztos, végül elfogadják.

Ám ennél súlyosabbak a republikánus javaslat anyagi vonzatai. Az új szabályok a CNN példája szerint egy vidéki, alacsony keresetű, nyugdíj előtt álló férfi esetében 13 ezer dollárról négyezer dollárra csökkenti a betegbiztosítás vásárlásához nyújtott támogatást. Súlyosan megvágja a MediCare nevű programra, azaz a rászoruló idősek állami betegbiztosítására költhető összeget is. Szakértői becslések szerint 24-26 millió fő veszítheti el a biztosítását az új szabályok miatt. A fiatalok és egészségesek díjai csökkenni fognak, míg az időseké és betegeké radikálisan emelkedni fog.

A republikánusok azzal próbálják „eladni” a javaslatot, hogy az a kiadások csökkentésével fog járni – ám az elemzések szerint nem azért kerül majd kevesebbe az államnak az új rendszer, mert visszaszorítja az elharapózó egészségügyi költségeket, hanem mert drámai módon megvágja a szegények és idősek biztosítására költött összeget.


Kedvezmények a pénzeseknek

Eközben óriási adókedvezményeket kapnak a biztosítók, a gyógyszergyárak, az orvosi eszközök gyártói és a legnagyobb pénzügyi befektetők. A The New York Times egy független adóügyi kutatóintézet, a Tax Policy Center adatait idézi, mely szerint, amikor 2022-ben a republikánus javaslat minden eleme életbe lép, az abban található adókedvezmények 40 százaléka az ország leggazdagabb egy százalékához kerül majd. A leggazdagabbak háztartásonként több mint 37 ezer dollár kedvezményt kapnának, míg a legalacsonyabb fizetési kategóriába tartozók évi 150 dollár adókedvezményt kapnának.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!