Elöntött lakások, pincék, megrongálódott házak, kidőlt fák, lezárt utak, áramkimaradás, szilvanagyságú jégdarabok, viharos szél, szűnni nem akaró eső és több mint egymilliárd forint összegű kár. Ez a mérlege az országot végigdúló viharnak. És még nincs vége: szombaton ismét özönvízszerű esőzés, erős szél dühöng.

 
Fotó: Bodnár Boglárka, MTI

A hétközepi vihar olyan pusztító volt, hogy a romok eltakarítása még a hétvégén is zajlik. Több mint ezer helyszínre riasztották a tűzoltókat, pénteken még 100 helyszínen dolgozniuk kellett: leginkább pincéket szivattyúztak.

A vihar miatt le kellett zárni az M6-os autópálya alagútját és számtalan út vált járhatatlanná a kidőlt fák miatt, leszakadt ágak pedig a vasúti forgalmat akasztották meg. Poroszlón állatok pusztultak el, miután a szél összedöntötte egy istálló hátsó részét. Csongrádon egy cégtábla ráesett egy gázcsonkra, ami eltört és gázszivárgás miatt le kellett zárni a környéket. Tízezernél is több kárbejelentést kaptak a biztosítók.

A legtöbb bejelentés Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyéből, illetve a Balaton környékéről érkezett. A legnagyobb problémát a viharos erejű, 120 kilométer/órás szél és az extra mennyiségű csapadék okozta. Siófokon és Szombathelyen a „beavatkozó állományt” is megerősítették. Kiemelkedően sok kárt jeleztek Szombathelyről, Pécsről, Kőszegről, Bajáról és Kiskunhalasról.

Van olyan biztosítótársaság, ahol a kárbejelentések 90 százaléka jégverés. Ugyanakkor fontos tudni, hogy jégverésre csak az a biztosító fizet, amelyik kötvényében van ilyen kitétel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!