Elcsábulnak, kiábrándulnak - Nem könyvelhetett el sikerhónapot egyetlen párt címerfigurája sem – mindegyikük vesztett a népszerűségéből.

 
Publicus Intézet - Vasárnapi Hírek A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2017. május 12–17. között. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1007 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.

A Publicus Intézet mérése szerint (amit a Vasárnapi Hírek megrendelésére készített) Orbán Viktor Gyurcsány Ferenccel bukott együtt, mindketten két százalékponttal maradtak el márciusi eredményeiktől. A miniszterelnök év eleje óta támogatóinak majdnem ötödét vesztette el – akkor az emberek 49 százaléka szerette (mostani eredményét lásd ábránkon). Gyurcsány Ferenc eddig kirobbanthatatlanul tartotta magát – január óta 21 százalékon –, most azonban megcsúszott. Botka László és Vona Gábor egy-egy százalékponttal gyengült. Igaz, az átlaguk így is pozitív. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje összességében 3 százalékponttal növelte 40 százalékos januári népszerűségét, míg a Jobbik első emberét az év elején a választók 31 százaléka favorizálta.

Hogy mi az oka az általános, picinyke hanyatlásnak, arról csak találgatni lehet. A pártmozgásokból nehéz bármit is kiolvasni.

Annyit azért ki lehet, hogy a Fidesz 1 százalékponttal növelte népszerűségét, ami azt jelenti: a kormánypárti tábor összezárt – a miniszterelnöknek valószínűleg felesleges aggódnia, hiszen ha nincs valamilyen ellenzéki összjáték, akkor ezzel a bázissal nyerheti a választásokat. A szocialista párt viszont nem moccan: a teljes lakosságnak egyelőre a 14 százaléka szerette és szereti.

Ahogy nem moccant a DK támogatottsága sem. Tekintve, hogy a bizonytalanok tömege sem változott, nem lehet azt mondani, hogy a vezetők pillanatnyi népszerűségvesztése a pártot is erodálta volna. Inkább az valószínűsíthető – tekintve, hogy a címerfigurák sokkal menőbbek, mint pártjuk – hogy a bizonytalanok hol bizalmat szavaznak Botkának, Gyurcsánynak, Vonának, hol meginog a hitük bennük. Ez még számos alkalommal előfordul a választásokig, érdemi tétje akkor lesz egy ilyen mozgásnak, amikor átlépi a mérési hibahatárt, a 3 százalékot. (N.B.GY.)
 


Egyedül Vona népszerűsége mozog együtt pártjáéval, most éppen mind a kettőé csökkent egy picit.


Hogy a Fidesz-szimpatizánsok összezárnak, nemcsak a kormányzópárt 1 százalékpontos feljövetele mutatja, hanem az is, a választók 57 százaléka elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok.
Márpedig ilyen mérvű elégedetlenségre csak a tavalyi „menekültkampány” után volt példa, még áprilisban is az emberek 65 százalékának volt elege a kormányból.


Publicus Intézet - Vasárnapi Hírek
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2017. május 12–17. között.
A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1007 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!