Mesék válságra - Boldizsár Ildikóval ugrunk a kútba a friss Vasárnapi Hírekben megjelent interjú segítségével.

 
Boldizsár Ildikó - Fotó: Kállai Márton

 


Kertész Anna beszélgetése a mesekutató-meseterapeutával „Boldogan élni, míg meg nem halunk” címmel olvasható november 12-én megjelent lapunkban.

„Ugyanúgy éljük át félelmeinket, problémáinkat, mint a több száz évvel ezelőtt élt emberek, így érdemes a jól bevált ősi meséket segítségül hívni elakadásainkhoz. A nyugati mese megért, a keleti meggyógyít minket – állítja Boldizsár Ildikó meseterapeuta, akivel legújabb könyve, az Életválságok meséi című kötet megjelenésének apropóján beszélgettünk.”

Boldizsár Ildikó
mesekutató, -terapeuta, író.

Az ELTE magyar–néprajz–esztétika szakán szerezte meg diplomáját, évtizedeken át párhuzamosan végezte mesekutatói és szerkesztői munkáját. A Nemzeti Tankönyvkiadó társadalomtudományi szerkesztőségének, majd a Magvető Kiadónak volt a főszerkesztője. 2010-től a meseterápiára koncentrál, megalapította a Metamorphoses Meseterápiás Egyesületet és a Fabulárium tudástárat, rendszeresen tart meseterápiás szakmai tréningeket, számos mesegyűjtemény és meseterápiás szakkönyv szerzője.

Lapunk hagyományai szerint az interjú végén a beszélgetés egészétől kissé elütő „+1 kérdést” is feltett Kertész Anna:
„VH: – Milyen mesével reagálna az amerikai elnökválasztás eredményére,
hiszen milliók számára jelent ez most valamiféle
traumát? BOLDIZSÁR ILDIKÓ: – Az álhősök korát éljük. Most csak olyan mese lehet vigasz, amely azzal biztat, hogy az álhősök csak ideig-óráig bitorolhatják a valódi hősök helyét. Ahhoz azonban, hogy megváltozzon a helyzet, szükség van olyan hősökre, akik tiszta tudattal rendelkeznek, és képesek az álhősök helyére lépni. A mértékvesztett, gőgös és tudatlan álhősök előbb-utóbb kővé válnak. És akkor nagy kérdés lesz, hogy maradt-e valaki, aki a helyükre tud lépni.”


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!