Tegnap Budapesten kinyitott a Palatinus és a Dagály öt strandmedencéje. A változékony idő ellenére több mint 1500 jegyet váltottak a fürdőzők, 2-400 forinttal drágábban, mint tavaly. A Balaton északi partján a strandok többsége nyit, a déli parton viszont sok júniusig zárva lesz. A fizetős strandokon csak pünkösdtől kell fizetni. Nem árt előre tájékozódni, mert sok helyen még korlátozott a vendéglátás, vagy a vizesblokk használata.

 
A Palatinuson új csúszdát is avattak (Fotó: Mohai Balázs, MTI)

A 9 órás nyitás előtt egy órával a „Pala” előtt már tucatnyian serénykednek: söprik, mossák a járdát, a lépcsőt, törlik a korlátot, csavarozzák a falra a jegyártáblákat. Fél kilencre megjönnek az első vendégek. A tizenegyedikes Márton meglepődik a 2100 forintos jegyáron – tavaly csak 1700 volt. De bizakodik: biztos jobb is lesz, újak a csúszdák és az egyik medence is. Nyolcadikos barátja, Sanyi ígéri: kipróbálnak mindent. A kaját a család hozza – a következő busszal meg is érkeznek még öten, s már a megállóban kezdődik a szalámiszsemle-osztás. Kitárul a kapu, irány a kassza! Márton elsőként ér a vízhez és ugrik be, amikor kikászálódik, annyit mond: hú, ez jólesett! Az utána következő viszont furcsán toporog a parton – egy fehér fejű réce. „Rendszeresen átrepül ide az állatkertből” – világosít fel a strand egyik dolgozója. A csúszdáknál is ez a család az első: a papa és a fiúk kapaszkodófüles, dupla úszógumin száguldanak le a leghosszabb, 108 méteres Anakonda csúszdán. Pár napja, a főpróbán ez nyúzta le a bőrt az Index riporterének hátáról. „Szép fényes belülről és óriási” – mutatja a csőben készült mobiltelefonfelvételt Sanyi. Az úszómesterektől azt is megtudom: mind a négy új csúszda nyitva. Az Anakondát is csak meg kellett tisztítani a lerakódott klórtól és vízkőtől. Feltámad a szél. Sanyi ovisforma húgai, Zsanett és Pancsi az első pancsolás után – „jaj, anya, nagyon jó!” –, törülközőbe csavarva melegszenek a parton. Anya is ott ácsorog, fotózza a csúszdázó fiúkat. Kissé ő is lúdbőrös.

Tízre már minden medencében vannak vendégek, és sorra jönnek még, nyílnak a napozóágyak, szaporodnak a matracos, hűtőtáskás szigetek. A medencék vize melegebb, 30-32 fokos, a levegő csak 26. Kivéve a most épp léghőmérsékletű hullámmedencét. Ám amikor a kolomp és megafon is jelzi, hogy jön a hullám, oda áramlik át a közönség java.

Már az első órában 80 jegy kelt el. Igazi kánikulában több lenne, de ilyen beborulós-kiderülős, szeles időben ez is jó kezdet – nyilatkozta lapunknak az igazgató. Rozman Péter bemutat régi ismerősének, a törzsvendégnek is. „Tényleg 30 éve járunk ide” – mondja Katona József sofőr. Az álszerénységet mellőzve közli: „nélkülünk itt nincs szezonnyitó”.

A Dagályon, ami 4 medencével egész télen üzemelt, jobbára törzsvendégeket láttunk a tegnap nyílt öt strandmedencében is. Ezek körül – a direktortól, Takács Gergőtől tudjuk – kicseréltek térkőre 2000 négyzetméter aszfaltburkolatot, rengeteg növényt ültettek, s készül a gyermekmedence árnyékoló ernyője és a kis csúszda is.

Zászlós Mónika úszásoktató ma hat gyereknek tartott órát. Tizenegy óra előtt a második turnust pesztrálja, a három lurkó épp a 90 centi mély strandmedencében labdázik levezetésképpen. Úszni hozza ide rendszeresen Down-kóros fiát a nyugdíjas Mária. „A kötelező penzum megvolt, de még itt maradtunk strandolni is. Ha nem is olyan szép az idő, mint tegnapelőtt, azért jó, hogy megnyílt a strand; eloszlik így a vendégsereg” – mondja. Erik és a barátja, Zoltán az élménymedencében ázik. Ők is nagyobb melegre készültek: jéggé fagyasztott teát hoztak inni. „Eddig minden május elsején eljöttünk a strandnyitó napra, most előbb tartják, de nem hagyhattuk ki. Kétszáz forinttal több lett a belépő, de kihasználjuk, maradunk zárásig” – ígérik. Délután 2-ig a két strandon több mint 1500 vendég fordult meg. És ez még csak a szezon első, nem éppen izzasztó napja. Május közepétől sorra nyit a többi – a Római, a Pünkösdfürdői, a Paskál és Csillaghegyi – strand is. Jöhet az igazi, telt házas kánikula.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!