Borzasztó tragédia történt nemrég egy szlovák szabadidőközpont játszóterén, egy ötéves kisfiúra rázuhant a fa szerkezetű hinta, az életét nem sikerült megmenteni.

 
Játszótéren - illusztráció: Üveges Zsolt

Mert lehetnek az EU-s (és magyar) szabványoknak megfelelő anyagú játékszerek, eltűnhettek a hegyes, kemény, éles szélű részek, szálkák, kiálló csavarok, szegek, a beszorulásra/fennakadásra alkalmas rések, nyílások is tiltólistára kerültek, ütésbiztos talajra (gyöngykavics, mulcs, homok, gumiburkolat) ereszkedhetnek a gyerekek a mászókák alatt, és éjszakára is bezárhatják a játszóterek kapuját, ha szándékos rongálás vagy egyszerűen anyagromlás, elhasználódás következtében kilazul egy-két csavar, elkorhad a fa, megreped a burkolat. (Én mindenesetre minden alkalommal ellenőrzöm a hinták állapotát, mielőtt a gyermekeim feneke rátottyan az ülőkére…)

Pedig a korábbiakhoz képest a „lakótelepi vidámparkok” állapota szembeszökően javult – így a biztonságuk is megfelelőbb. Az évezredfordulón nyomokban ugyan, de főleg ramaty állapotban még megvoltak a műköves, betonkockába végződő mászókás (rakéta), fém körhintás, fémvázas-láncos hintás, mókuskerekes, ilyen-olyan homokkal (és macska- és kutyapiszokkal, cigarettacsikkekkel) telített, kitaposott fűtorzsás játszóterek, amelyeket aztán lassacskán – a 2005–2010 közötti türelmi idő során – kénytelen-kelletlen fölváltottak az uniós szabályozás által rögzített normatív, körülkerített, később füstmentesített játékkertek. (A 2004-es fölmérések szerint a játszóterek 90%-a felújításra szorult, a kérdés az volt, az üzemeltetők miből finanszírozzák mindezt.)

Későbbi történet, hogy egyre nagyobb igény mutatkozott a tematikus játékterekre, ahol nemcsak az eltérő korosztályú gyerkőcök, de a szülők is jól érzik magukat – és főleg biztonságban tudják a csemetéiket!

Mert a szülői figyelem mellett nem árt, hogy az üzemeltetőnek (köztéri játszótereknél ez többnyire az önkormányzat) napi és heti szinten szemrevételeznie kell a játékokat és a játékteret övező növényzetet, a burkolatot, havonta kötelező ellenőriznie a játékok működőképességét. Az évi főellenőrzés és karbantartás mellett pedig (2009-től) kétévente egy kijelölt szervezet vizsgálatát követően köteles cserélni a korrózió, kopás, lazulás, korhadás, penész stb. áldozatait, pótolni a hiányzó játékszereket – minderről szigorúan vezetett ellenőrzési és karbantartási naplót kell írnia (és 10 évig megőriznie a dokumentumot). Játszótéri balesetek persze így is adódnak: ütközések, összefutások, tumultus a csúszdán, mászókáról lepottyanó kisgyerek… a felelősség ilyenkor csak a szülőé.

Tündérkert.
Múlt hét pénteken vehették birtokukba a XIII. kerület gyermekei a Radnóti Miklós Művelődési Központ udvarán nyílt új Bóbita játszóteret, melynek kialakítását Weöres Sándor A tündér című verse ihlette. A kivitelezést végző XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. központi ügyfélszolgáltató és kommunikációs vezetője a koncepció – a költő íróasztalának játszótéri megjelenítése (ceruzamászókák, mókuskerék-hegyező, forgács-ülőhelyek, festékpaletta-homokozó stb.) – kapcsán kitért a biztonsági szempontokra is, amiket figyelembe vettek: a szigorú szabványoknak megfelelő, természetes anyagokból készült játszóeszközök esésvédő/ütéscsillapító, öntöttgumi burkolatú terepen helyezkednek el, vízáteresztő gyöngykaviccsal és fahánccsal keretezve. Szabó Tamás elmondta, hogy a fák telepítése során még az allergén növényzet elkerülésére is figyelmet fordítottak. A kötelező felülvizsgálatok mellett az esetleges időközi elhasználódásra is odafigyelnek, akár eső, akár szél károsítja pl. a homokozót, folyamatosan tisztítják, cserélik majd, ahogy a kerület más játszóterein is.

 

Játszótérajánló
Károlyi-kert (Budapest V. kerület)
Mátyás király játszópark
(Visegrád)
Olimpiai park
(Budapest V. kerület)
Széchenyi faluja tematikus játszótér
(Nagycenk, Nagycenki Római
Katolikus Plébánia mellett)
Pom-Pom mesejátszótér
(Budapest I. kerület,
Naphegy tér)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!