Előre szerződtek az áfacsökkentésre - Csöppet sem pangó piacon robbant a hír: az új építésű lakások 27 százalékos áfáját 5 százalékra kurtítják. Csakhogy hiába cserél évente 150 ezer lakás gazdát, az ügyletek zöme színtiszta spekuláció: valójában idén sem épült 6-7 ezer lakásnál több, miközben a válság előtti utolsó évben több mint 36 ezer otthon kapott használatbavételi engedélyt, illetve több mint 44 ezer új építését hagyták jóvá.

A következő négy évben viszont a 150 négyzetméternél kisebb, új lakások és a 300 négyzetméternél kisebb, új építésű családi házak áfája 5 százalék lesz. És ezzel hamar le is pergett a szociális máz az építőipari nagyvállalkozókat és a rózsadombi villára vágyókat helyzetbe hozó állami támogatásról. A legfeltűnőbb az a nagyvonalúság, amivel a támogatottak körét húzták meg: egy 300 négyzetméteres családi ház ugyanis lehet pár tízmilliós átlagos ingatlan valahol vidéken, és néhány százmilliós, úszómedencés, nagy garázsos, luxuslak, mondjuk, Budán. Hiszen az ingatlan értékének legfontosabb tényezője a mérete – és a fekvése. Ha a cél a gyermekes családok tömeges lakáshoz juttatása lenne, miért támogatja adókedvezménnyel a nagypolgárságot a kormány?

Vagy miért szorgalmazza a nagyvállalkozók helyzetbe hozását? Legalábbis ezt jelzi, hogy a fővárosi társasház-építkezések egy részénél szerződés rögzíti, miszerint az esetleges áfacsökkentés haszna a vállalkozóé. Persze a kisember is lehet ügyes. Ha valaki a saját cégével építteti a saját házát, akkor simán hozzájuthat a 22 százalékhoz. Nagyjából 2 milliót lehet így nyerni, minden 10 millió forinton. Ez a kiskapu annyira nevetséges, hogy már a nemzetgazdasági miniszter ingerküszöbét is átvitte.

Varga Mihály jelezte, módosítják a módosítást, így magánemberek is megkaphatják az áfakülönbözetet, nem kell ezért céget alapítaniuk. De még így is több ponton bajos az új szabály: például lakásként lehet nyaralót építeni, vagy egy társasház felépülése után üzemelhet hotelként, apartmanházként.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!