Amint várható volt, heves tüntetésekkel válaszolt az arab-muszlim világ arra, hogy az Egyesült Államok Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet. Hiába óvták szövetségesei Donald Trump elnököt, hogy provokatív döntése újabb válságot okozhat a Közel-Keleten.

 
Ciszjordánia, Ramallah - Fotó: Abbas Momani, AFP

A dühödt tiltakozások palesztin területeken, Ciszjordániában és a Gázai övezetben kezdődtek, szinte nyomban a szerdai bejelentés után – a palesztinok ugyanis saját leendő államuk „örök és oszthatatlan fővárosának” tekintik Jeruzsálemet. Éppen úgy, ahogy a várost 1967 óta ténylegesen birtokló Izrael is, így kompromisszumra remény sincs a felek között.

A tüntetések a megszokott forgatókönyv szerint zajlottak: palesztin fiatalok amerikai és izraeli zászlókat égettek, autógumikat gyújtottak fel, kővel dobálták az izraeli biztonságiakat, akik könnygázzal és gumilövedékkel próbálták szétoszlatni a tömeget. Az összecsapásokban többtucatnyian megsérültek. A Gázát kormányzó, szélsőséges iszlamista Hamász felkelést, intifádát hirdetett.

Pénteki lapzártánkkor Délkelet-Ázsia muszlim többségű országaiban, Indonéziában és Malajziában folytatódtak a tüntetések. Sok ezren vonultak az utcákra, hogy Amerika-ellenes jelszavakat skandálva tiltakozzanak. A diplomáciai képviseletek védelmét megerősítették. További megmozdulások várhatók világszerte a muszlim hívek hagyományos pénteki nagyimájának befejeztével.


(Jegyzet és háttér a 10-11. oldalon)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!