Hosszú távon nem feltétlenül a közösségi médiáé lesz a főszerep, de tény, hogy a modern világnak hasznára vált az online információcsere – mondta Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a gazdasági nagyhatalmak csúcstalálkozóját megelőző konferencián.

 
Hosszú távon nem feltétlenül a közösségi médiáé lesz a főszerep, de tény, hogy a modern világnak hasznára vált az online információcsere – mondta Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a gazdasági nagyhatalmak csúcstalálkozóját megelőző konferencián

A G8-ak deauville-i értekezletének érdekessége az volt, hogy nem csak az állam- és kormányfők kaptak rá meghívást, hanem a legfontosabb internetes és számítástechnikai vállalatok vezetői is. Így a már említett Zuckerberg és a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt is részt vett a találkozón, valamint az Orange: a telekommunikációs céget Stéphane Richard, a legnagyobb japán online bevásárlóközpontot pedig Hiroshi Mikitani képviselte. A csúcs előtti napon a Publicis francia reklámügynökség egy konferenciát szervezett, ahol a vezérigazgatók kötetlen beszélgetés alatt mondhatták el véleményüket az internet jövőjéről.

Még csak az elején vagyunk annak a folyamatnak, amelynek során az emberek egyre több dolgot osztanak meg egymással. Az elkövetkezendő öt-tíz évet egyértelműen ez határozza majd meg, egyre több módon fogják az emberek megosztani élményeiket – véli Zuckerberg. – Sokak szerint fantasztikus, hogy ekkora szerepet játszott a Facebook az arab tavaszban, de másrészről ijesztő, hogy én is hozzájárultam ehhez az egész felforduláshoz. Az internettel a két dolog együtt jár – mondta. Ezt erősítette meg a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt is. – A technológia gyorsabb a kormányoknál, így nem szabad azelőtt törvénykezni, hogy ismernénk a büntetést – hangsúlyozta.

Nézeteltérés csak a szerzői jogok terén támadt a vezérigazgatók között. A több mint félmilliárd tagot számláló Facebook alapítója azt is elmondta, hogy szeretné, ha cége támogatni tudná azokat a kezdeményezéseket, amelyek lehetővé teszik a zenék és filmek megosztását, de nem akarnak csak erre szakosodni, ugyanis a közösségi hálónak ez csak egy kis része. Schmidt is az internet szabadsága mellett állt ki, míg a – többek között – lemezkiadással is foglalkozó Vivendi igazgatója, Jean Bernard Levy kijelentette, nem lehet ezen a téren kompromisszumokat kötni. A művész joga eldönteni, hogy használják fel az alkotását. Schmidt erre azzal vágott vissza, hogy a szerzői jogok nem abszolút, hanem közös jogok, amelyek az érdekek egyensúlyából születnek.

 

 

A csütörtöki G8-csúcson is Zuckerbergé volt a főszerep. A Facebook alapítója Nicolas Sarkozyvel és Angela Merkellel a róla készült Közösségi háló című filmről beszélgetett, aminek – mint kiderült – nagy rajongója a német kancellár. A szívélyes fogadtatás és az öltöny-nyakkendő ellenére Zuckerberg nem tudta levetkőzni kamaszos modorát: mikor David Cameron brit miniszterelnök bemutatkozott neki, nem állt fel a kézfogásnál, majd később, mikor Stephen Harper tartott feléjük hasonló céllal, a Google-vezérnek kellett Zuckerberget figyelmeztetnie, hogy ez a kanadai kormányfő.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!