Megválasztása esetén nagy és erős falat építtet az amerikai–mexikói határra – ezt Donald Trump republikánus elnökjelölt mondta a CNN-nek.

 
Vidám amerikaiak és mexikóiak röplabdáznak a határon felállított kerítés fölött - Fotó: Ujvári Sándor

„Olyan falat építünk a mexikói határra, ami alá alagutat sem lehet fúrni, mert mélyen a földben lesz az alapja. Ráadásul igazi falat építünk, erőset és magasat” – jelentette ki Trump, akinek extravagáns ötleteihez lassan kezd hozzászokni a világ.

A megfontolt norvégoktól azonban senki nem várt olyasmit, amit éppen most jelentettek be Oslóban. Nevezetesen: 200 méteres drótkerítést emelnek az orosz–norvég határra, mert az elmúlt évben rekordmennyiségű menedékkérő érkezett hozzájuk. A 200 kilométeres orosz határszakaszhoz képest a most tervezett kerítés nem tűnik túl hatékonynak, de szakértők szerint így is meg fogja nehezíteni a menedékkérők átkelését a határvidéket borító erdőn. Mint mondják, ez az a határ, ahol általában biciklivel jönnek át a menekülők, mert az orosz határőrség nem engedélyezi a gyalogos átkelést. Az intézkedést több nemzetközi szervezet és norvég csoportok is bírálták, egyrészt azért, mert a 200 méter szerintük semmire nem elég, másrészt meg azért, mert már egy ilyen rövid kerítés megépítésének is rossz jelzésértéke van. Európában rengeteg párt politikusaiban már minden határkerítés rossz érzéseket kelt a magyar szögesdrót felállítása óta.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!