Róna Péter közgazdász, egyetemi tanár, az LMP egykori tanácsadója szerint a gazdasági kapcsolatok irányának változását már nem érdemes vitatni.

 

– Mit üzen a gazdaságpolitika Kelet felé fordulása? 

– A magyar választópolgárok számára áprilisban világos volt, hogy ez a kormány Európától el kíván távolodni. Ennek ellenére a magyar társadalom úgy döntött, hogy ez a helyes irány. Nem Európa, nem Brüsszel, hanem Moszkva és Ankara. Nem lehet elvitatni, hogy Orbán Viktornak ehhez a politikához megvan a széles körű támogatottsága. 

– Ön szerint az Európához közeledésre mondott nemet és a keleti nyitásra igent az ország? 

– A magyar társadalom úgy érzi, nem tud felzárkózni, nem érzi magát képesnek arra, hogy a nyugati civilizáció részévé váljon. Inkább azt mondja, a nyugati civilizáció hanyatlóban van, és keressük inkább a jövőnket Keleten. Ezzel párhuzamosan az Orbán-kormány keleti politikai szerkezetet épített ki. Amikor Orbán Viktor a nemzeti szuverenitásról beszél, ezalatt az ő személyes szuverenitását érti, így dönthetett arról, hogy azok az értékek, amelyek a demokrácia stabilitását voltak hivatottak biztosítani – jogállamiság, kiszámíthatóság, államigazgatás megbízhatósága, szélsőséges álláspontok kerülése, a kisebbségek védelme, a korrupció üldözése és kiiktatása – nem kellenek. Ezzel a nézőponttal a magyar társadalom többsége egyetértett.

– Nem lehet, hogy az emberek egy hamisan feltett kérdésre válaszoltak, miszerint nem akarják bevándorlóországgá tenni Magyarországot? 

– Nem. Ha tényleg ez volna a helyzet, akkor azt kellene mondanom, a magyarok elképesztően ostobák. Magyarországon illegális bevándorlási veszély nincs, illegális bevándorlást az égvilágon senki nem támogatott, Soros György ilyet soha nem mondott. A nem létező félelem az illegális bevándorlástól az a hivatkozási pont, aminek segítségével a magyar társadalom igazolja a Nyugattól való eltávolodását. Nem hiszem, hogy a magyarok szellemi képessége oly mértékben csökkent volna, hogy azt hinnék, hogy Magyarországra az illegális bevándorlók hordái kívánnak betelepedni. 

– A propaganda azonban annyira erősen sugallta ezt, hogy sokan így érezhették…

– Én ezt nem fogadom el. Ha egy társadalom nem képes az ostoba propagandán átlátni, akkor vessen magára! Még nem találkoztam senkivel, se vidéken, se a fővárosban, aki tényleg elhiszi, hogy Magyarországot óriási illegális bevándorlási hullám fenyegeti. 

– Mégiscsak volt 2,8 millió ember, aki arra adta a voksát, hogy a Fidesz– KDNP megmenti a „bevándorláspárti Brüsszeltől”. 

– Nem erre adta a voksát. Arra adta a voksát, hogy fordítsunk hátat Nyugat-Európának. Az illegális bevándorlói propagandához csatlakozott Brüsszel, Németország, Franciaország, az egész Nyugat-Európa ócsárlása. Akkor a 2,8 millió választópolgár ezt is elhitte. Elhitte, hogy Nyugat-Európa a végét járja, elhitte, a nyugati civilizáció össze fog omlani, elhitte, hogy Európát elözönlik a bevándorlók milliói, és Magyarországon fognak több százezren letelepedni. És elhiszi, hogy a jövő ígéretes paradigmája Törökországban és Oroszországban található. Ismereteim szerint a törökökhöz és az oroszokhoz is volt szerencsénk, és nem jártunk különösebben jól velük. De ha a magyarok meg akarják még egyszer próbálni, próbálják meg.

– Gazdasági vonatkozásban mi lehet a következménye az orosz és török üzletnek? Sok titkos szerződés, rengeteg kevésbé innovatív, ámde az oligarchákat kitömő betonberuházás? 

– Nem láttam olyan tanulmányt, ami kimutatná, hogy Paks II rentábilis lenne. Vannak viszont olyan tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy Paks II komoly veszteségeket fog hozni a nemzetgazdaságnak. Veszteségforrásról van szó, és egy már most elavult technológiáról. Ráadásul ez a beruházás a GDP 12-13 százalékát fogja kitenni. A magyar történelem legnagyobb beruházásáról a kormány nem tájékoztatott, és ezt az állapotot a magyar társadalom elfogadta idén áprilisban. Szavazott, ahogy szavazott, ezt a döntést nem tudom és nem is akarom megváltoztatni. A társadalom viselje a döntésének a következményeit. Én többet nem akarom elmondani az érveimet. Falra hányt borsó. Sokan, részletesen, számos alkalommal elmondtuk. A szerencsétlen LMP, ami teljesen elvérzett mára, Jávor Benedek is részletesen elemezte Paks II-t és az energiaellátáshoz fűződő kérdéseket. A magyar társadalom ezeket az álláspontokat nem méltányolta. 

– Úgy látja, értelmetlen az emberekhez szólni? 

– Igen. Szóltunk. Elmondtuk. Világos volt. Úgy szavaztak, ahogy szavaztak. Éljenek a döntésükkel.

FOTÓ: LAKOS GÁBOR

 

Címkék: Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!