Elfogyott a türelem, betelt a pohár. A rendvédelmisek és a belügyminiszter hétfői egyeztetése után jelentik be a szakszervezetek, hogy pontosan milyen formáját választják a tiltakozásnak: akár országos sztrájk is lehet a közeljövőben, vagy az előírások kínos betartásával megbéníthatják a közlekedést, lelassíthatják az ügyintézést, de még a költségvetést is megfoszthatják némi bevételtől.

A kormány utóbbi hónapokban bejelentett, a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései miatti elkeseredettséggel nő az elszántság is. Hétfő délutánra eldől, folytatódik-e és miként a fegyveres és rendvédelmi dolgozók megmozdulása. Pintér Sándor belügyminiszter ugyanis hétfőre hívta össze a Rend­védelmi Érdekegyeztető Fórumot, amelyen ígérete szerint ismerteti álláspontját a rendvédelmi dolgozókat leginkább foglalkoztató kérdésekről, így a szolgálati nyugdíj jövőjéről és az életpályáról, amelyet a kormány előtt képvisel majd. A miniszter ugyanakkor garanciát nem vállalt. Az érintett szakszervezetek múlt héten alakult sztrájkbizottságának vezetője, Kónya Péter szerint, ha a kormányzati oldal nem áll elő mindenki számára elfogadható tervezettel a szolgálati nyugállományúakat és az aktív rendőröket, tűzoltókat, katonákat, börtönőröket, vám- és pénzügyőröket érintő elképzelésekről, az egyeztetést követően azonnal bejelentik tiltakozásuk módját, időpontját és helyszínét. Ezekről a civil szervezetekkel és ágazati szakszervezetekkel is egyeztetnek. Kónya egyébként szombaton is tárgyalt Pintérrel, de eredménytelenül; a megbeszélést vasárnap is folytatják.

Az ágazati szakszervezetek startra készen várják, mi történik a rendvédelmisek egyeztetésén. A mozdonyvezetők, a közoktatásban és a közmédiumokban dolgozók szakszervezetei sztrájkbizottságot állítottak fel, és az egyik BKV-s szakszervezet is munkabeszüntetést helyezett kilátásba, hogy így kényszerítsék tárgyalásra a kormányt a korkedvezményről. A vegyészszakszervezet elnöke tovább lépett: egyeztetésre invitálta a héten több mint húsz ágazati szakszervezet vezetőjét egy – információnk szerint – még e hónapban megtartandó, nagy tömegeket megmozgató demonstrációról. Úgy tudjuk, egy esetleges országos sztrájk megszervezése is napirenden volt. Az egyeztetésen ott voltak többek között a rendvédelmisek, a kereskedők, a vasasok, a vasutasok, a közúti közlekedésben és a villamosenergia-ipariban dolgozók, valamint a mozdonyvezetők képviselői is. Vagyis szinte mindazok, akiknek erős az érdekérvényesítő képességük. Az egyeztetésről Székely Tamás, a vegyészszakszervezet elnöke annyit árult el, hogy elkészült egy forgatókönyv, a részleteket holnap jelentik be. Vagyis megvárják a bejelentéssel a rendvédelmisek érdekegyeztető fórumának eredményét. Lapunk azonban megtudta: az ágazati szakszervezetek arról már döntöttek, hogy a következő hetekben naponta demonstrálnak az ország valamelyik pontján, a nagyobb városokban, és az egyes akciókban minden szakma képviselteti magát.

Székely Tamás a tiltakozás konkrét formáját firtató kérdésünkre kitérően válaszolt: az országos sztrájk és a demonstráció is benne van a pakliban, de országos sztrájkbizottság ma még nincs. A napokban készült reprezentatív felmérés szerint a válaszolók 46 százaléka támogatja, hogy a szakszervezetek együttesen és nagyon határozottan lépjenek fel, és szervezzenek akár országos sztrájkot a munkavállalókat sújtó intézkedések ellen. A magán-nyugdíjpénztári befizetések „államosítása”, a korkedvezmény és a korengedmény megszüntetése, az öt és fél napos munkahét bevezetése, a műszakpótlék megvonása, a szabadság megkurtítása, a pedagógusok óraszámának növelése, tervezett életpályamodellje, a közoktatás jelentős létszámleépítéssel tervezett átalakítása olyan ügyek, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni – fogalmazott Székely.

Május végén várhatóan összehangolt tiltakozási sorozat kezdődik, amelyhez a maguk módján csatlakoznak a fegyveres és rendvédelmi dolgozók is. Utóbbiak többsége ugyanis nem sztrájkolhat. Vannak viszont más, törvényes eszközeik, amelyeket bevethetnek nyomásgyakorlásként. A jogszabályok precíz, kínos betartásával lassíthatják például az ügyintézést, a közlekedést, a határátlépést, órákra megbéníthatják a repülőteret. A költségvetésre is hatása lehet, ha a rendőrök a pénzbírság helyett csak figyelmeztetik a kisebb vétséget elkövetőket.

Orbán Viktor csütörtökön válaszolt a tőle egyeztetést kérő érdekképviseleteknek. Azt írta: a szociális konzultáció lezárásáig nem születnek olyan kormányzati döntések, amelyek érintik az őt megkereső szakszervezetek által felvetett ügyeket.

 

Alternatív egyeztetésbe kezd az érdekvédelmi szervezetekkel a nyugdíjakról, továbbá a munka törvénykönyve, illetve az önkormányzati törvény várható megváltoztatásáról az MSZP – jelentette be Mesterházy Attila szombaton Egerben. A szocialista párt elnöke közölte, erre azért van szükség, mert a kormány semmire sem tartja az érdekegyeztetést. Ebben a helyzetben minden megyében meg kívánják keresni a civil szervezeteket és a szakszervezeteket a konzultáció érdekében.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!