Tizedik alkalommal rendezték meg hazánkban november 11-én az Európai Kereskedelem Napját. Végül azonban nem a szakma ünnepelni összegyűlt képviselőin múlt, hogy kissé borús hangulatúra sikerült a rendezvény.

A kereskedelmi ágazat a legnagyobb foglalkoztató szektor ma hazánkban, amely 537 ezer embernek ad munkát. „A 2015-ös évre vonatkozólag a kereskedelem életét alapvetően befolyásoló javaslatok, felvetések láttak napvilágot, így ma nem teljes az öröm” – fogalmazott a szakmai ünnepen megtartott nyitóbeszédében Krisán László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke a tervezetekről szólva példaként említette az élelmiszerlánc-felügyeleti díj témáját, a szabad vasárnap felvetését és a kafetéria kérdéskört is. „Ez a szektor kiemelt figyelmet érdemel” – fogalmazott Krisán László.

A Nemzetgazdasági Minisztériumot Gondos Judit államtitkár képviselte, aki főként a gazdasági növekedésről, az alacsonyan tartott inflációról és az emelkedő bérekről beszélt – valamint együttműködést és türelmet kért a kereskedelmi ágazat képviselőitől. Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke viszont kevésbé volt optimista: véleménye szerint Magyarországon jelenleg a pénzügyi stabilitáshoz adóbevételekre van szükség, amelyet például a vasárnapi zárva tartás bevezetése a kereskedelemben negatívan befolyásolna. Bejelentette: ha az előttük levő törvényjavaslatokat megszavazza a parlament, a VOSZ népszavazást fog kezdeményezni. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nem ideológiai, hanem szakmai kérdésként kezelik az ügyet, egyben felszólította a pártokat, hogy maradjanak távol a kezdeményezéstől. Az adótörvény-tervezet és az élelmiszerlánc-felügyelet ellen is szólt, jelezve, mindezen intézkedések kifejezetten nehéz helyzetbe hoznák a kereskedelmi szektort, amely alappillére jelenleg a magyar gazdaságnak.

És bár az előzetes tervek szerint a rendezvényen egy kerekasztal-beszélgetésen cserélhettek volna véleményt az ágazat és a kormány képviselői az olyan, a kereskedelmi szakmát érintő tervezetekről, mint például a kafetéria adójának emelése, az ágazati különadók, a szabad vasárnap bevezetése vagy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak kérdése, a beszélgetés végül elmaradt.

A szakmai fórum a kereskedelmi szektor ünnepi eseménye is egyben, ahol az év legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazzák, így idén is átadták a Klauzál Gábor-díjakat és a Magyar Kereskedelemért Nagydíjakat.

Címkék: kereskedelem

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!