A kérdés egyszerű: járhat-e óvodába az a gyerek, aki soha nem kapott védőoltást? De feltehetnénk így is: az óvoda vezetője beengedhet-e a közösségbe olyan gyereket, aki soha nem kapott védőoltást? Az ombudsman szerint a gyereket fel kell venni, mert nem sérülhet az oktatáshoz való joga.

 
Védőoltás - Fotó: Ujvári Sándor

Bár Kussinszky Anikó, az ombudsman jogi főreferense szerint a „legfontosabb teendő az, hogy átgondoljuk, milyen módon tartassuk be a szülőkkel a kötelező oltások beadatását”, a hatályos jogszabályok nem kötik kötelező oltáshoz egy gyermek óvodai felvételét. Ellentmondásosnak tűnő helyzet. Az óvoda orvosának kötelessége tájékoztatni a hatóságot az oltás hiányáról, mást azonban nem tehet. A szülőt pedig többször is felszólítják, végső esetben pedig bírságot szabnak ki rájuk. Ez azonban szintén nem megoldás, hiszen a szülő azt akár többször is kifizeti.

„Elsőként a meggyőzés erejével kellene élnünk – magyarázza Kussinszky Anikó. – A jelenlegi védőoltási rendszer legnagyobb kihívása, az állam abban segítse sikeresen a szülőket, hogy a kötelező védőoltásokban való részvételüket ne kényszerként éljék meg, hanem tájékoztatáson alapuló, mindenki érdekét szolgáló együttműködésnek. Az oltás megtagadás növekvő tendenciát mutat, és ami ijesztőbb: ehhez orvosi támogatás is társul. Léteznek doktorok, akik kérésre beadottnak dokumentálják az oltást, holott az nem történt meg.” Ez azért aggályos, mert a szakemberek nem kapnak pontos képet arról, hány gyerek nincs beoltva, így a közösségi immunitás erejét is kevésbé lehet ismerni.

„Orvosként én is hallottam olyan doktorról, aki az oltást nem adja be, mégis dokumentálja. Egyik kolléganőm pár évvel ezelőtt megvett egy gyermekorvosi praxist, és több szülő jelezte, hogy bár be van pecsételve a kötelező oltás a kis könyvbe, a gyerek nem kapta meg azt. Hogy a mulasztás a szülő kérésére vagy az előző orvos ráhatására történt, nem derült ki” – nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek egy, a neve elhallgatását kérő háziorvos.

Bár a fenn vázolt eset nem egyedi, az ombudsman egyre több hasonló problémával találkozik. Kussinszky Anikó szerint egyelőre nincs ok aggodalomra, de a problémákat nem szabad szőnyeg alá söpörni, szükséges átgondolni a kötelező védőoltás rendszerét védő, támogató eszközöket, azok hatékonyságát, a kötelező oltási rend optimális működőképességét.

Címkék: vakcina-oltás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!