Három évvel ezelőtt bejárta a magyar sajtót a szilvásváradi képviselő-testület ülésén készült videó, amelyen a település érdekeit hevesen védelmező hölgyek és urak tiltakoztak a Bélapátfalváról ideköltöző fogyatékos emberek ellen. „Az a nagy baj, hogy a lakosság nem tudja, kikről van szó… Java részük csendes, nyugodt… és hát csak tehetetlen… egymás kezét fogják, ott sétálnak… na, nem mondom, nem szép látvány” – mondta az egyik képviselő a felvételen.

 
Tóth Erzsébet és Helén. Azért még jó néha odabújni - Fotó: Ferenczy Dávid

2011-ben az ország csaknem 7 milliárd forintnyi uniós pénzt nyert arra, hogy – számos ENSZ-egyezmény és uniós direktíva alapján – végre nekikezdjen az otthonokban lakó, csaknem 15 ezer fogyatékkal élő ember helyzetének javításához. A program lényege, hogy a több száz fős intézményekből 6–12 fős családi házakba költöztetik az enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékosokat. Olyan emberekről van szó, akiket időtlen idők óta „dugdostak” a társadalom elől.

Az ugyanabban az évben elfogadott intézményfelszámolási program első kedvezményezettjei közé tartoztak a bélapátfalvai fogyatékosok, akiknek először a városban szerettek volna házat vásárolni. Bélapátfalva azonban ellenállt, aláírásgyűjtés kezdődött, és
a tiltakozás átterjedt a szomszédos Szilvásváradra is. Volt, aki népszavazást akart kiírni az ügyben. Attól féltek, hogy a turisták majd messze ívben elkerülik Szilvásváradot, ha ott mindenféle „furcsa szerzet” fog sétálni az utcán. (A történetről a Vasárnapi Hírek is írt, még 2013-ban. Cikkünkben a bélapátfalvi intézmény lakói meséltek arról, milyen reményekkel készülnek az új életükre. A botrány idején arról is beszámoltunk, hogy nem mindenütt ütközött a kiköltözés ilyen ellenállásba: "Mindenki a helyén - Fogyatékos lakóotthon mellett is lehet élni" ) 

Végül elült a tiltakozás – a helybeliek talán elszégyellték magukat, érzékelve az országos felháborodást –, és a 150 bélapátfalvai bentlakó idén beköltözhetett a frissen felújított házakba Bükkszentmártonban, Bélapátfalván, Nagyvisnyón, Mónosbélben és Szilvásváradon.

A friss vasárnapi Hírekben portrékat találnak a lakóotthonba költözött emberekről, munkatársunk beszámol a mai helyzetről. Kövesdi Péter a szilvásváradi lakóotthonba látogatott el, ahol most nyolcan laknak, hogy beszámoljon a változásokról. „Azért ez a kinti élet sokkal jobb, mint odabent. Itt az van, amit mi akarunk: mi döntjük el, mit csinálunk, mit főzünk, hova megyünk. Ez igazi élet” - mondja az egyik új szilvásváradi lakos. A riportból azt is megtudhatjuk, mi az a „büntetőpirítós”.


Varázsló, pingpongbajnok és tánctanár költözött Szilvásváradra - Olyanok, mint mi, csak egy kicsit mások - Ma már nem félnek tőlük. Kövesdi Péter „Büntetőpirítós” című riportja a június 4-én megjelent friss Vasárnapi Hírekben található.

 A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!