A japánok számunkra meglepő higgadtsággal fogadták a földrengést – számolt be a Vasárnapi Híreknek a Tokióban élő Nagy Anita. – A szigetország lakói hozzá vannak szokva a földrengésekhez, már kicsi korukban megtanítják nekik, hogyan viselkedjenek a természeti katasztrófák idején.

Igazán nagy pánik nem is tört ki, kivéve talán azt az esetet, mikor egy magasvasúton utazóknak végig kellett sétálni a sínpályán a következő megállóig, mert a vonat nem tudott tovább menni. De tény, hogy meglepődtek az emberek, mivel 8,9-es erősségű földrengést az elmúlt 140 évben nem regisztráltak – számolt be élményei­ről a Japánban tolmácsként dolgozó Nagy Anita, akit tegnap helyi idő szerint este 11 órakor tudtunk elérni. – Épp egy órája volt egy 6-os erősségű utórengés – mondta. – Tokió nyugati részén, a városközponttól kicsit távolabb lakunk egy hatlakásos házban. A földrengés nálunk nem volt olyan erős, mint az epicentrumban, de a két percig tartó rázkódásban így is lehullottak a tárgyak a padlóra. Szerencsére ennél nagyobb kár nálunk nem keletkezett – szögezte le.

A Fukusima erőműben bekövetkezett robbanásról annyit tudnak, hogy az erőmű 20 kilométeres körzetéből mindenkit kitelepítettek. – Gondot csak az okoz, hogy az erőmű meghibásodása miatt akadozik az áramellátás, a kormány felszólította az embereket, hogy takarékoskodjanak a villannyal. De ez semmi ahhoz képest, milyen pusztítást okozott a földrengést követő cunami. Ezekre a területekre még csak a mentőcsapatok értek oda, de biztosan lesz társadalmi összefogás a károsultak segélyezése érdekében.

Kérdésünkre elmondta, hogy nem akar hazatérni Magyarországra. A földrengést követő negyed órában minden itthoni hozzátartozójának írt e-mailt, hogy ne aggódjanak, mert tudta, szörnyű érzés lesz, ha a híradóban látják a pusztítást, és nem kapnak felőle időben hírt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!