Folytatódik a tisztogatás Törökországban - Baloldali ellenzékieket tartóztattak le pénteken Törökországban, mert a vád szerint nem voltak hajlandóak együttműködni a hatóságokkal egy terrorpropagandához köthető bűncselekmény felderítésében.

 
Autóba rejtett pokolgép robbant Diyarbakir városban, amely legalább húsz embert megsebesített és több házban komoly károkat okozott - Fotó: Sertac Kayar, Reuters

A Népek Demokratikus Pártja (HDP) két társelnökének, Selahattin Demirtasnak és Figen Yüksekdagnak, illetve kilenc párttársuknak az a bűne, hogy a kurdokkal való megbékélést hirdetik, ami a kormány szemében egyenlő azzal, hogy az általuk terrorszervezetnek kikiáltott Kurd Munkapártot segítik.

Erdoganék szemét különösen szúrja Demirtas, az ország délkeleti részén fekvő Diyarbakir polgármestere, aki nemzetközi elismerést vívott ki liberális politikájával az ország legnagyobb kurd többségű városában. Néhány órával a letartóztatása után egy autóba rejtett pokolgép robbant a városban, amely legalább húsz embert megsebesített és több házban komoly károkat okozott (képünkön).

Mint a HDP tagjainak sorsa is mutatja, a júliusi puccsot követő megtorlások még mindig nem értek véget az országban, pedig a közszférából elbocsátottak száma már a 100 ezret is meghaladja.

Az Erdoganék által alkalmazott módszerek a legsötétebb diktatúrák eszköztárát idézik. Egy, a puccs után elmenekült török akadémikust például felhívtak a rendőrök, hogy ha nem hajlandó hazatérni Nagy- Britanniából, letartóztatják a fiát. A professzor azt válaszolta, hogy csak egy jogállamba hajlandó visszatérni, így a fiát börtönbe zárták.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!