„Stay human” (Maradj ember!), „Make love not war” (Szeretkezz, ne háborúzz!), „Je t aime Budapest” (Szeretlek, Budapest) – és rengeteg monogram, szívecske, német, olasz, héber felirat díszíti azt a gipszkarton falat, amelyet a Budapesti Fesztiválzenekar állított a fővárosban, a Gozsdu udvar Király utcai bejáratához.

 
A teleírt faldarab a Gozsdu udvarban - Fotó: Marjai János, MTI

Készülnek is a selfie-k az egymást érő jókívánságok előtt. A berlini falat szimbolizáló felület már betelt, helyenként az olvashatatlanságig összemosódnak az üzenetek.

A fal célja, hogy a muzsika és a művészet erejével összekapcsolja az embereket, s falak helyett hidakat építsen a nemzetek és kultúrájuk között. Kedden szimbolikusan lerombolják a teleírt „faldarabot”, miközben a Fischer Iván vezette Fesztiválzenekar hangversenyt ad. Ezzel kezdetét veszi a Bridging Europe – Európai Hidak művészeti fesztivál, a Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája közös programsorozata, amely idén a német kultúrára összepontosít. Szeptember 10–16. között a Müpában komoly- és könnyűzenei koncerteket, irodalmi esteket rendeznek, és nemzetközi kerekasztal-beszélgetést a 25 évvel ezelőtti határnyitás hatásairól.

Berlinben 1961 és 1989 között fal választotta el a város keleti és nyugati részét. 2011-ben egy felmérésből kiderült, hogy a német főváros fiataljainak kétharmada szinte semmit sem tud a fal történetéről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!