Az iskolának biztosítania kellene a gyermek betegségének megfelelő ételt, de erre legtöbbször képtelen.

 
Illusztráció - Németh András Péter felvétele

Magyarországon minden negyedik embert érinthet a cukorbetegség, ami ha kezeletlen, akkor nagy eséllyel vaksággal és lábamputációval is végződhet. Ijesztően megugrott a betegség a gyerekek körében: időskori cukorbaj helyett már kisiskolás problémáról is szó lehet. Holott a 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető.

A különleges étrendet igénylő gyerekek számára kötelezően biztosítani kell a diétájuknak megfelelő közétkeztetést – áll a 2015 januárjában bevezetett menzareformban.

Az Emmi rendelete előírja, hogy minden speciális étrendi igényű gyermeknek jár óvodában, iskolában a napi háromszori étkeztetés. Ez az elmélet. A gyakorlat sajnos sokszor mást mutat.

„Sok szülőtől kapunk leveleket, amelyekből kiderül, hogy a közétkeztetésben nincsenek felkészülve a cukorbeteg gyerekek ellátására – mondja Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója. – Például főzeléket vagy sült húst rizzsel megeheti a cukorbeteg  is, egy iskolás már ki tudja számolni a szénhidrátot, ha tudja, milyen alapanyagok vannak az ételben. Hiába előírás biztosítani a megfelelő étkezést, ez nagyon sok óvodában, iskolában nem valósul meg. Ezért a szülő viszi/küldi be az ételt, de az is nagyon gyakori, hogy egyszerűen nem veszik fel az érintett gyerekeket az intézménybe, mert nem merik vállalni.

A pedagógusok nem tudják, mit ehet egy cukorbeteg, hogy kell beadni az inzulint, hiába ostorozzák az intézményeket, ha nincs állami megoldás” – teszi hozzá Erős Antónia. Az alapítvány próbál segíteni a pedagógusoknak: négy éve indították Belevalók nevű ingyenes képzésüket, hogy felkészítsék őket a cukorbeteg gyerekek körüli feladatokra.

Eddig több mint kétezer pedagógus jutott ismeretekhez és a program már négy éve része az ELTE hivatalos képzésének.

Probléma az is, hogy a szakácsképzésben egyáltalán nem szerepel  a diétás ismeretek oktatása, ezértsok szülő inkább nem kér menzai ellátást a gyerekének. A cukorbeteg gyerekek száma rohamosan nő, főként 2-es típusúé, amelynek kialakulását az elhízás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a genetikai hajlam együttesen válthatja ki. Az 1-es típusú cukorbetegség egyelőre gyógyíthatatlan, oka még ismeretlen, a túlzott higiénia, a D-vitamin-hiány, a nem megfelelő korai hozzátáplálás állhat a háttérben, de egyik sem bizonyított.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is járja az országot ingyenes szűréseivel: május 13-tól ott lesznek a nagyobb futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon.

Az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek és serdülők száma 2594-ről 3668-ra emelkedett másfél évtized alatt
A 2-es típusú diabéteszes gyermekek és serdülők száma 401-ről 635-re nőtt
60 év fölött minden 5. ember cukorbeteg
3658 beteg lábát vágták le egy év alatt, tehát napi 10 amputációt végeznek
1000 beteg veszíti el látását évente diabétesz miatt
216 milliárdot költött az egészségbiztosító 2015-ben a cukorbetegség ellátására 


Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány
legfrissebb adatai szerint majdnem 800 ezer cukorbeteg él Magyarországon, ebből  4 ezren 18 év alattiak. Ami a leginkább aggasztó: 10 évvel   ezelőtt azt feltételezték, hogy a  gyerekek között a 2-es típusú betegek aránya 1-2 százalék, egyes nemzetközi adatok szerint 5 százalék, ám most kiderült, hogy Magyarországon 3-szorosa más országokéhoz képest, azaz 15 százalék.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!