Tud valamit a hely. Míg másutt nagyítóval keresik a polgármestert, vállalja el, nála alkalmasabb embert nem ismernek, de hiába a szép szó, kérés, egyetlen jelöltet sem találnak. S ha akad egy is, mire mennek? A polgár már a szavazófülkében rácsodálkozik, dühöng, miféle döntés ez, egyetlen jelölt közül. Tápióságon más ez a „kávéház”, a fővárostól 55 kilométerre másképp mennek a dolgok: „csak” polgármesterjelöltből akad 13 (hat képviselői helyre is jelentkeztek 36-an), pedig a falut 2400-an lakják, szavazó nagykorú még kevesebb van.

 
 

Turpisságot sejtünk: a rendelet változott meg? Októbertől mindegyik polgármester sztárgázsiért dolgozik? Dehogyis, hűti lelkesedésünket dr. Pap Anikó jegyző, a helyi választási iroda vezetője. A polgármesterrel van baj! Sok a haragosa? – kérdezzük. Ő legyint, ugyan már! Békés emberek élnek erre. Vita még abból se lett, pedig új igazolványokat kellett készíteni, hogy a Zalka Máté utcából lett Vadvirág, a Felszabadulásból Bartók Béla, a Mező Imre utcából pedig csak négy betűt vettek el, költséget kímélve maradt Mező. De a lényeg: tizenhárman kértek jelölőívet. Indul polgármester, alpolgármester, volt képviselő. A pártok is ajánlgatnak vezetőt, s próbálkoznak függetlenek is. Kampányfinishez értünk, gondoljuk, egymásnak feszültek az ellenek, sárdobálás kezdődött. Ebben is csalatkozunk, izgalmat csak az okoz, túl nagy lett a választási ív, szuszakolni kell majd azt az urnákba. De kézügyességben sincs itt hiány, valahogy ezt is megoldják, feleli dr. Pap Anikó.

Látjuk a faluban, ki gyors volt, s hozzá pénz is akadt, már programot nyomtatott. Maga vitte házhoz azokat, a személyes találkozás sokat ér. Nem dizájnolt anyagok ezek, otthon készültek, de fotó és ígéret, meg az, mire készül a jelölt, az szerepel. Tíz nappal a voksolás előtt hárman készültek el vele, ők plakátoztak, szórólapoztak. A többiekben munkált a félsz, ha felfedik az adukat, az ellenfél „lenyúlja” tőlük az ötletet, s azzal nyerhetnek.

Harc van itt is, mégis van mit tanulni Tápióságon: előfordult, hogy polgármesterjelölthöz másik jelölt kopogott be, írd alá a listámat, néhány név hiányzik. Jó, mondta a szomszéd, s aláírt, ezen ne múljék a barátság. Esélyünk sincs, hogy mind a 13 jelöltet megkeressük: dolgoznak, ügyeket intéznek, de értelme se lenne. A választási ígéretek – évi 230 millió forintból él a falu – egymásra hajaztak. Leendő polgármester ígérjen keveset, azt viszont tartsa be! Október 4-én a tornacsarnokban a jelöltek fórumot tartottak. Ki eljött, kapott tíz percet bemutatkozó programismertetésre.

Dávid Kornélia Anikót a Fidesz–KDNP indítja. Négy évig tanított németet, matematikát, 8 éve képviselő. Mi baj a polgármesterrel, Kun Szilárddal, akit négy éve még a pártja támogatott? Autóval jár, önfejű, nem csapatjátékos, nem hallgat másra. Én? Gyalog járok, bárki megtalál. Több munkahelyet szeretnék, tisztább falut, több parkot, s alapfokú művészeti iskolát, zenei, képzőművészeti, népitánc-oktatással.

Ezt mondja, s mutatva, náluk nemcsak szó, hogy együtt akarnak tenni a településükért, egyik „ellenfeléhez”, Bajári Gézához kísér. Bajári állateledeleket árul, amúgy temetkezési vállalkozó, izgul is, ha meghal, őt ki temeti el. Bajári is több munkahelyet ígér, mert a pékség, a raklapgyártó szerinte kevés. Közmunkaprogramot óhajt, mert az sincs. Megállt itt az idő, mondja. Beszéde alatt, bár kikapcsolta a telefonját, néha az megszólal, illetve Leo szórakozik. A papagája sokat tud: köszön, énekel, amikor csatornáztak, a gépek zaját is betanulta. Okozott is pánikot, a munkások azt hitték, bekapcsolva felejtették, futhattak miatta. Bajári ígéri, ha pozícióba kerül, nem rohad majd krumpli, hagyma a földeken.

Ezt én is szeretném, ezt már Cserni László ígéri. Híre ment, itt vagyunk, programot ismertetne. Politikától mentes közigazgatást ígér, hol nem az ülésrend határozza meg az álláspontot. A plakátján támogatóként a Jobbik is szerepel, de szerinte helyben ennek nincs jelentősége: ami jó a falunak, azt támogatom. Cserni gazdálkodó, földet művel, állatokat tart. A faluról is úgy gondolkodik, olyan az, mint a családi gazdaság, csak nem három gyerekről kell gondoskodni, hanem 2400-ról.

Hallgatnánk még, de a polgármester, Kun Szilárd is befut, pályázni járt Szolnokon. Soroljuk gyorsan a „bűneit”, miért lett ennyi ellenjelöltje. Tudok róluk, feleli. Ami jogos, azon változtatok. Hogy már a pártja se támogatja, puccsnak tartja, de többet erről nem mond, függetlenként indul. Autóba ülünk, itt-ott megállunk, parkot mutat, fedett buszmegállót, fasort, öltözőt. Edzőtáborokról szól, kerékpárútról, konyhakertekről, gyógynövénytermesztésről, fejlődő Tápióságról.

– Elkeseredik, ha veszít a választáson?

– Ki szeret veszíteni? De nem dőlne össze a világ. Minden jelölt jót szeretne a falunak. Itt élek, szívemből drukkolnék neki, hogy sikerrel járjon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!