Ahogy közeledik a választás, úgy dagad az új kormánystruktúráról szóló pletyka. Abban többé-kevésbé mindenki biztos, hogy annak érdekében, hogy semmi ne változzon, a miniszterelnök alaposan felforgatja a rendszert. Ez persze azt feltételezi, hogy a Fidesz vezető politikusai nem tartják reális veszélynek a kormányváltást, és tényleg nem. Így többen azon gondolkoznak, ki lesz az új utód – persze a kérdés leghamarabb 2022-ben aktuális, addig nem valószínű, hogy Orbán Viktor bármelyik (kormányfői vagy pártelnöki) posztjáról hátralép.

 
VH, 2018. február 10.

A kalapban három név van – alapvetően három önjelölt: egy körön kívüli, kettő pedig a szűk csapat része.

Ami az előbbit illeti, Lázár János a mondások szerint még mindig nem tett le arról, hogy ő legyen Orbán utóda. Egyes pletykák odáig merészkednek, hogy egy vesztett választás után (amikor a Fidesz marad az ellenzék legnagyobb pártja, de elveszti többségét) pártot szakít. A jelek szerint erről nincs szó, a Miniszterelnökség vezetőjének a választás után egyszerű honatyából kell visszaépítenie magát. Persze ahhoz, hogy ezt megtehesse, az kell, hogy a hódmezővásárhelyi időközi választáson ne az ellenzék jelöltje fusson be. Ha mégis ez történne, azt csúnyán levernék Lázáron.

A másik utódaspiráns Rogán Antal. Aki viszont „romokban” van, és elvileg a választásokig vissza kellene építenie magát (felsőbb utasításra). Úgyhogy számosan biztosak benne, hiába cserél a kormányfő a Miniszterelnökség élén, nem a miniszterelnöki kabinetfőnök áll Lázár helyére. Már csak azért sem, mert a pártbéli meggyőződés szerint nem bírná a sajtónyomást sem. Ráadásul a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál többen úgy értesültek: a választások után Seszták Miklós nem újrázik tárcavezetőként, a helyére Rogán érkezik.

Harmadikként pedig Szijjártó Péterről beszélik, hogy szívesen lépne Orbán örökébe. Félreértés ne essék, viszonylag jól elvan a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, és számos forrás szerint az sem valószínű, hogy ő léphet Lázár örökébe. (Persze, ha felkérik, megcsinálja.) Ám többek szerint az „utódlás” nem függ össze a Miniszterelnökség irányításával.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!