Teljes harckészültségbe helyezte Oroszország középső katonai körzetének erőit szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök, és nagyszabású, rendkívüli hadgyakorlatot rendelt el. Egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi az oka ennek.

 
Fotó: Shamil Zumatov, Reuters

Putyin éppen egy nappal azután mozgósította a csapatokat, hogy Porosenko ukrán elnök egyoldalú fegyverszünetet hirdetett és egy hétre felfüggesztették a szakadárok elleni katonai akciókat Kelet-Ukrajnában. Ez egyben ultimátumnak is felfogható, ha a megadott idő alatt nem teszik le a fegyvert a donyecki és luganszki szakadárok, „meg lesznek semmisítve”, az elnök szavai szerint.

A fegyverszünet kihirdetése nem független attól, hogy Porosenko június 27-én írja alá Brüsszelben az európai uniós társulási és szabadkereskedelmi megállapodást. Ez az a szerződés, amelynek aláírását Viktor Janukovics korábbi elnök megtagadta, ezért törtek ki lázongások az országban.

A lázadók azonban nem kívánnak élni a fegyverszünettel, péntekről szombatra virradóra határátkelőket támadtak meg.

orosenko rendezési tervének egyik pontja szerint 10 kilométer széles „ütközőzónát” alakítanának ki az ukrán–orosz határ mentén, és felmentenék a felelősségre vonás alól azokat, akik hajlandók letenni a fegyvert.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!