Rövid idő alatt háromszor fordult a választási kocka az MSZP-ben

- Hiller választmányi elnök áll szemben Molnár pártelnökkel és Botka miniszterelnök-jelölttel

- Megjósolhatatlan, hogy futnak rá a szocialisták 2018-ra

 
Hiller lenne a királycsináló - VH, 2016. december 30.


Mint egy izomból megküldött fallabda, úgy pattog a 2018-as választáson az MSZP. Egy-két hete még egy előválasztási tervet köröztek a szocialisták, aminek lényege az volt, hogy a civil szervezetek és a balpártok emberei közül kiválasszák a legjobb jelölteket az egyéni választókerületekben, illetve rátaláljanak a legklasszabb miniszterelnök-jelöltre. Csakhogy erre a feladatra frissiben bejelentkezett Botka László, aki 2002 óta irányítja Szegedet. A pártelnök pedig melegen üdvözölte ambícióit, mondván: remek lenne az ellenzék közös címerfigurájának.

Csakhogy Botka beemelése felülírja/semmissé teszi az előválasztást. Hiszen egyrészt nem mérkőznek egymással a miniszterelnök- jelöltek, illetve az egyéni kerületben is elmaradhat a verseny. Ennek oka, hogy a kormányfőaspiráns általában csapattal együtt „támad”, és nyilván nem veszi jó néven, ha embereit esetleg elkaszálják egy előválasztáson.

Hivatalosan az MSZP első embere azért építené a kampányt a szegedi polgármesterre, mert Botka három feltétele – közös ellenzéki lista, a választókerületekben legerősebb jelöltek indulása és új baloldali politika – fedi a párt törekvéseit. Ám mielőtt Botka beleélhetné magát új szerepébe, Hiller István gyakorlatilag vétózott és emlékeztette az önjelöltet, hogy polgármesternek remek, de ennyi. Emlékeztetőül: Hiller épp a választmányi elnökségért folytatott versenyben győzte le Botkát, és bizony az általa vezetett testület felelős a stratégiaalkotásért, illetve ez hagyja jóvá a listát, a miniszterelnök-, illetve a képviselőjelölteket. Magyarán: ha Hiller nem akarja, Botka nem lesz miniszterelnök- jelölt.

És a helyzet az, hogy hiába a szegedi polgármester a párt egyik legsikeresebb politikusa, az, hogy a választmányi elnökségért folytatott küzdelemben alulmaradt, azt jelezheti: nincs kellő mozgósító potenciálja az MSZP-n belül se. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor miképp „hozhatja lázba” a többi balos formáció tagságát, illetve a civil szervezetekét – hiszen rájuk kiemelten számít az MSZP. Hogy Hiller kit szeretne miniszterelnök-jelöltnek, arról nem beszél, csak annyit mond: magát nem. Illetve még annyit árul el, hogy egy közéleti személyben gondolkodik.

Azt viszont nem titkolja, hogy olyan együttműködést, amit 2014-ben sikerült produkálni, nem akar.

Ez pedig azt sejteti: mást akar, mint a választási pártban gondolkodó Molnár vagy Botka.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!