"Álljunk ki mindenki elé, aki választ, ne csak a helyi 37 fős tagság előtt vitézkedjünk!"

 
Hiller István - Fotó: Németh András Péter

Az elmúlt hetekben kiszivárgott, hogy Hiller István az MSZP belső fórumain többször is markáns kritikát fogalmazott meg a párt jelenlegi politikájával szemben. "Gulyásélmény vagy gyomorrontás?" címmel jelent meg a Vasárnapi Hírek friss számában interjúnk Hiller Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével, aki lapunknak megerősítette: van vita, de nem a nyilvánosság előtt.

Munkatársunk, Nagy B. György a beszélgetés során arra kérte a szocialista politikust, becsülje meg, milyen eredmény lehet reális 2018-ig, amennyiben az MSZP megfogadná tanácsait. "Reális célnak tartom, hogy a baloldal 2018 elejére elérje az egyharmad közeli támogatást" - válaszolta Hiller István.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
Ízelítőt adunk a Hiller-interjúban kifejtett témákból - a teljes szöveget a vasárnap is kapható lapunkban olvashatja.


Hiller István a lapunknak adott interjúban egyebek mellett megerősítette: nincs annál fontosabb kérdés jelenleg, hogy a baloldal gyakorlatilag képtelen új szavazót magához vonzani.
"Továbbra is állítom, hogy a baloldal támogatottsága egyharmados, míg a baloldali pártoké ezt messze alulmúlja. Azaz komoly probléma van mindenki teljesítményével: így bármilyen hangosan skandálom, hogy összefogás, az nem segít. És azt gondolom, hogy ez a strukturális probléma 2018-ra sem múlik el, azaz másfajta utakat kell keresni" - mondja, hozzátéve, hogy minden párt életében van olyan időszak, amikor önmagával kell foglalkoznia.

Az interjúban később az MSZP jelenlegi elnökségéről is beszél a politikus. Elmondja, hogy jobb véleménye van az egyes tagokról, mint a testületről. Ekkor használja az interjúnk címébe került gulyás-hasonlatot: Mindenki szereti a gulyást, és az alapanyagok meg is vannak de ebből most inkább gyomorrontás lesz...
"Ha megiszod a vizet, utána elrágod a húst, később benyeled a krumplit és végül magadhoz veszed a fűszereket, abból nem lesz gulyásélményed, csak egy nagy gyomorrontás. Más az, amikor az összetevők és ízek összeérnek, pedig akkor is ugyanaz van a gulyásban. De ez nem gulyás."

Hiller István kijelenti azt is, hogy ő híve a demokratikus ellenzéken belül megrendezendő előválasztásnak.
"...látom, hogy egyes csoportok szerint a baloldal megújításának az MSZP felmorzsolása az előfeltétele. Nekik üzenem: ha ez így alakul, akkor a következő 15 évben nem lesz komoly, valós támogatottságú baloldal. Mert azt csak az MSZP-vel lehet felépíteni." 
Előválasztások során derüljön ki, hogy kinek milyen szerep jusson.
Az előválasztás "minden pártot sajátos módon készít fel a választási kampányra. Álljunk ki mindenki elé, aki választ, ne csak a helyi 37 fős tagság előtt vitézkedjünk" - mondja Hiller István az interjúban, aelyi a július 4-én és 5-én kapható VH-ban jelent meg.

 

Ugyanebben a lapszámban Böcskei Balázs politikai elemző írt elemzést az MSZP-nek a menekültválággal kapcsolatos politizálásáról. "Vélemény nélkül" című cikkében az MSZP magatartását ismertetve megállapítja:
az ilyen helyzetek "az MSZP-t illetően rendszerhibák, és súlyosabbak, mint egy darab párt válsága. Mérete, szereplési gyakorisága és felülete miatt ma az MSZP a legjobban látszó ellenzéki párt, napi vereségekként felérő stagnálása ellenére is általa és rajta keresztül ítélik meg a teljes baloldali ellenzéket. S ez még a többiek mérete és az MSZP takarása miatt sokáig így is marad."

Böcskei Balázs elemzése és  Hiller-interjú is a friss VH-ban olvasható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!