2008 novembere óta nem vitte úgy a lakosság a lakáshiteleket, mint idén. Még ennél is jobban fogynak a személyi kölcsönök: öt hónap alatt másfélszer többet vettek fel az emberek, mint egy éve. Nincs egyértelmű válasz arra, hogy ez felelőtlenség-e, vagy okos döntés?

 
Illusztráció


Az ország kilábalt a válságból, az emberek érzik a bérek és a gazdaság teljesítményének növekedését, a hitelek pedig olcsók – ezekkel az okokkal magyarázta kérdésünkre Gergely Péter a „hitelfelvétel elszabadulását”.

A BankRáció.hu hitelszakértője a hitel-összehasonlító oldal adatainak elemzése után arra jutott, hogy januártól májusig összesen 111 milliárd forintnyi új személyi kölcsönt folyósítottak a bankok – ez 50 százalékkal haladja meg a tavalyi – azonos idejű – hitelösszeget.

Nem véletlenül: Gergely szerint a személyi kölcsönök lényegesen olcsóbbak lettek: már több bank is kínál 10 százalék körüli THM-mel ilyeneket. (A THM az a százalékos érték, ami megmutatja, hogy az adott hitel felvétele után az adósnak egy év alatt a tőkén túl annak mekkora részét kell pluszban visszafizetnie.) Emiatt sokan a néhány milliós személyi hitelt választják lakáskorszerűsítésre is, miközben korábban lakáskölcsönt vettek fel. Már csak azért is, mert e hiteltípus esetében az ügyintézés könnyebb, ráadásul jelzáloggal sem kell megterhelni az ingatlant. Sőt, az autóhiteleket is egyre többen helyettesítik személyi kölcsönnel, ami kiváltja a körülményesebb áruhitelek egy részét is – mondta a szakértő, aki azzal szembesült, hogy a személyi kölcsönök már hitelkiváltásra is alkalmasak. Megjegyezte: mind a személyi kölcsönökről, mind pedig a lakáshitelekről elmondható, hogy kamatkockázatuk minimális, és az árfolyamkockázatuk – lévén már a devizahiteleket leváltották a kizárólagos forinthitelek – sem számottevő. Sőt, a lakáshiteleknél már választható olyan konstrukció is, amiben 5, 10 vagy akár 20 évre, vagyis a teljes futamidőre fixálhatók a forintban fizetendő törlesztőrészletek, ami kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi az ilyen kölcsönök felvételét.

Alighanem ez az oka, hogy a lakáshitelek is megugrottak idén: a Portfolio.hu összesítése szerint például az idén május fordulópont volt, mert nyolc és fél éve, vagyis 2008 novembere óta nem vett fel annyi lakáshitelt a lakosság, mint abban a hónapban. Az újonnan kihelyezett lakáshitelek májusi összege 59,2 milliárd forintra nőtt – ez 39 százalékkal több, mint egy éve. 2017 első öt hónapjában pedig összesen 227,8 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel – ez 35 százalékkal ugorja meg a tavalyi szintet. A növekedés a jövőben is folytatódhat, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint a pénzintézetek versenye miatt egyre olcsóbbá válhatnak a lakáshitelek, melyek átlagos kamata most 4,5 százalék körül van (egy éve ez a szám még 5, két éve 5,5 százalék volt).

Ráadásul a hitelfelvevők szemlélete is változott, Gergely szerint az emberek szakítottak azzal a rossz gyakorlattal, hogy nem néznek körül a piacon, hanem kényelmességből, megszokásból a számlavezető bankjuktól vesznek fel személyi kölcsönt. Az ügyfelek tudatossága pedig kifizetődő: milliókat lehet így spórolni.
 KEVESEBB A FEKETELISTÁS ADÓS
Csökken a „bebukott” hitelek száma, miközben egyre több a megbízható adós. A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, a korábbi BAR-lista) adatai szerint fél év alatt több mint 60 ezerrel csökkent a mulasztások száma. Így idén júniusban csak 1,72 millióan voltak azok az adósok, akik legalább 90 napja tartoznak a mindenkori minimálbérnél magasabb összeggel valamely pénzintézetnek – igaz, ez arányaiban még mindig elég magas szám, a nyilvántartott lakossági hitelszerződések mintegy negyede. A mulasztások száma 2014 óta folyamatosan csökken, akkor még meghaladta a 2,2 milliót.


2-3 millió
forint is lehet a különbség a legjobb és a legrosszabb banki ajánlat között egy 10 milliós lakáshitelnél a BankRáció adatai szerint. Arányaiban még nagyobb az eltérés egy szintén átlagos, 1,5 millió forintos személyi kölcsönnél, ahol a legjobb és a legkedvezőtlenebb visszafizetési összeg között akár 750 ezres eltérés is lehet, ami már a hitelösszeg fele.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!