„A Kijevnek szánt, Magyarországról származó fegyverszállítmányok nyílt megsértését jelentik azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Budapest a hagyományos fegyverek exportja területén vállalt” – Moszkva így kommentálta a hidfo.net pénteki hírét, ami képeket is közölt egy tankokkal megrakott, állítólag Ukrajnába tartó tehervonatról.

 
T-72-es tankok - Forrás: hidfo.net

Az orosz kommentár szerint Magyarország valamilyen „felhatalmazott ügynökségen” keresztül szállít páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat. Márpedig az EU arra kötelezi tagországait, hogy ne exportáljanak olyan termékeket, melyek tovább gerjeszthetik a fegyveres konfliktusokat. Ráadásul az ilyen szállítmányok a fegyverkereskedelemről szóló nemzetközi egyezményt is sértik.

Magyarország cáfol: a külügy szerint a honvédség épp két raktárbázis között utaztatott haditechnikát, de a szállítmányok nem lépték át a magyar országhatárt, és nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel. A Honvédelmi Minisztérium szerint a Magyar Honvédség a kalocsai raktárbázisról használatra már nem alkalmas T-72 típusú, páncélozott harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket szállít át vasúton a nyírteleki hadianyagraktárába pénteken és szombaton.

A hidfo.net értesülései szerint a honvédség kivont eszközeit árusító HM EI Zrt. két pályázatot is kiírt használt T-72-es harckocsikra. Állítólag mindkettőt a cseh magánszemélyek által birtokolt társaság, az Excalibur Defense Kft. nyerte meg.

Arról azonban nem voltak információik, hogy kiknek adták el a 80 darab használt harckocsit, de kizárásos alapon arra jutottak, hogy Ukrajnán kívül más nem vív fegyveres konfliktust a térségben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!