Nem Hillary, hanem Bill. A volt amerikai elnök lehet a Világbank új elnöke – gyanítják egyre többen, pedig korábban feleségét, az amerikai külügyminisztert emlegették esélyesként. A Nemzetközi Újjá­épí­tési és Fejlesztési Bank (rövidítve: IBRD, a köznyelvben Világbank) el­nöke, Robert Zoellick szerdán jelentette be, hogy június 30-án távozik a posztjáról, és máris megindultak a találgatások, ki lesz a nemzetközi szer­­vezet új vezetője.

 
Bill Clinton

Az IBRD elnökét a 24 tagú igazgatótanács választja, a szavazatok 85 százalékát kell megszereznie a jelöltnek. A voksokat az országok befizetési kvótája alapján súlyozzák, de az Egyesült Államok szavazata önmagában több mint 16 százalékot ér, így bármilyen döntést meg tud vétózni.

Miután Zoellick bejelentette, hogy távozik a posztról, a Fehér Ház bennfentesei arról kezdtek el suttogni, Obama Clintont fogja támogatni. Kezdetben mindenki Hillary Clinton külügyminiszterre gondolt, azonban nem sokkal később kiderült, Bill Clinton lehet az esélyes. A volt elnök több szempontból is ideális jelöltnek tűnik: vezetői képességeit már bizonyította, így valószínű, hogy vissza tudná állítani a Világbank megtépázott hitelességét. Ezért talán a kongresszusban sem kellene nagy csatákat vívni, hogy a testület jóváhagyja világbanki kinevezését.

Bill Clintonnal csak egy gond lehet: a 65 éves politikus egészsége. Ha az egykori elnök nem lenne hajlandó alávetni magát a kötelező orvosi vizsgálatnak, vagy ha a vizsgálat rossz eredményt hozna, a nyugati világnak arra az esetre is vannak ötletei: a jelöltek között felmerült Tony Blair volt brit miniszterelnök, nem mellesleg Bill Clinton egykori szoros politikai szövetségesének neve is.

Címkék: Alberto Contador

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!