Helyi idő szerint szombat éjfélkor kellett életbe lépnie a kelet-ukrajnai tűzszünetnek, amelyet Minszkben fogadtak el a négyes csúcson, Merkel német kancellár, Hollande francia, Porosenko ukrán és Putyin orosz államfő közreműködésével.

 
Jönnek-e még rakéták éjféltől? - Fotó: Gleb Garanich, Reuters

Az egyezség azt is előírja többek között, hogy a fegyvernyugvás életbelépését követően meg kell kezdeni a nehézfegyverzet visszavonását a megszabott vonalakra. Ugyanakkor nagyon sokan kételkedtek abban, hogy a tűzszünet egyáltalán életbe lép a megadott időben, és ezt arra alapozták, hogy szombaton kemény harcok zajlottak Kelet-Ukrajnában.

A szeparatisták két helyen is tüzérséget vetettek be: egyrészt a kormányerők ellenőrizte Mariupolnál, amelyik útját állja a Kreml tervének, hogy az annektált Krím félszigethez szárazföldi útvonaluk legyen, másrészt súlyos harcok zajlottak a Donyeck környéki Debalcevonál, ahol sok ezer kormánykatonát fenyeget a bekerítés veszélye. Mindenesetre az ukrán vezetés, személyesen Porosenko elnök azzal fenyegetőzött, hogy az egész országban rendkívüli állapotot hirdet ki. Ez a minszki megállapodás teljes összeomlásához vezetne. Ugyanakkor Porosenko mozgástere meglehetősen szűk, mert a Nemzetközi Valutaalap igen jelentős hitelt nyújt a súlyos gazdasági helyzetben lévő Kijevnek, és hasonlóra készül az EU is, ennek azonban a fegyvernyugvás a feltétele.

 

----------------------

Putyin küszöbön álló budapesti látogatásához és a kelet-ukrajnai helyzethez kapcsolódó cikkeink a Vasárnapi Hírek friss, február 15-i számában olvashatók:

 

"Politikai ellenszolgáltatás nélkül is kaphatnánk gázt jó áron… Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő nyilatkozik a Vasárnapi Híreknek."
Az interjú Falovak készenlétben címmel jelent meg.

 

További cikkeink:

"Úgy volt, hogy egyszerre szeretik és protestálnak ellene tömegek az utcán, de végül csak azok demonstrálnak,
akiknek elege van a kedden Budapestre látogató orosz elnökből
." - Nem kérnek Putyinból címmel részletek a Vsárnapi Hírekben.

 

"Információink szerint szó sincs konszolidációról" - részletek a miniszterelnök és az ellenzéki frakcióvezetők szombati találkozójáról friss lapunkban (Külpolitikai eligazítás).

 

 Továbbá:
- Paks lehet Orbánék vízlépcsője. "A szakértők szerint végül nem fog felépülni Paks 2, de a pénz el lesz költve – ez volt a legnagyobb tanulsága a tegnap Elpaksolt Ország címmel a MostMi csoport által rendezett kerekasztal-beszélgetésnek.". Részletek lapunkban.

Hova rohanunk? "Az országnak egyáltalán nem sürgős az orosz gázszerződés meghosszabbítása. De a miniszterelnök valamiért mégis nagyon siet." Faragó József összefoglalója.

- Póker Putyinnal - Avar János publicisztikája.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!