A hatóságok meghiúsították az internetes közösségi oldalakon a „Harag napja” és a „Március 11-i szaúdi forradalom” névvel szervezett megmozdulásokat több szaúd-arábiai városban is.

A fokozott biztonsági előírások – többek között 15 ezer rendőrt csoportosítottak át a síita többségű területekre – miatt elmaradtak a demokratikusan megválasztott vezetőket és parlamentet követelő demonstrációk – számolt be róla az al-Dzsazíra hírtelevízió. Korábban a rendőrség belelőtt a tömegbe az ország keleti tartományában található Kvatif városban. A megmozdulások hatására máris megemelkedtek az kőolajárak, mert Szaúd-Arábia a világ legnagyobb exportőre.

Az események nyertese Irán lehet, ugyanis a perzsa állam az 1979-es forradalom óta soha nem volt ennyire kedvező helyzetben, hogy kiterjessze befolyását a Közel-Keleten – állítja az amerikai Stratfor elemzőintézet. A szaúd-arábiaihoz hasonló a helyzet Bahreinben, ahol a szabadságjogokat követelő demonstrálók főleg síiták, míg az uralkodó család szunnita.

A sziget évszázadokig perzsa fennhatóság alatt állt, ezért a síita kultúra mélyen gyökerezik a társadalomban, a lakosság 70 százaléka ezen irányzathoz tartozik. Befolyásuk erősödése átalakíthatja a bahreini politikát. Erre utal, hogy az arab sajtóban olyan híresztelések láttak napvilágot, miszerint február végén a bahreini miniszterelnök, Khalifa bin Szalman al-Khalifa herceg Teherán­ban járt, hogy az iráni vezetés segítségét kérje a bahreini síiták lecsillapításához. Hogy a találkozó valóban megtörtént-e, és milyen eredményre jutottak, nem tudni, de az elemzők szerint nem várható el a perzsa államtól, hogy valós segítséget nyújtson, mert egyes hírforrások azt szivárogtatták ki, hogy az iráni titkosszolgálatnak szerepe volt a bahreini megmozdulások kirobbantásában. Mindenesetre a trónörökös, Szalman bin Hamad al-Khalifa Rijádba látogatott, hogy szövetségesétől, Szaúd-Arábiától szerezzen támogatást a hatalmukat veszélyeztető tüntetések letörésére.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!