Úgy tűnik, Irán megkezdte bosszúhadjáratát atomtudósainak haláláért. Újdelhi­ben hétfőn egy motoros fékezett le egy izraeli diplomata feleségének autója mellett, mágneses bombát erősített rá, majd tovább hajtott. A robbanásban a sofőr és két járókelő is megsebesült, az asszonyt pedig, aki éppen a gyerekeiért ment az iskolába, súlyos belsőszervi és gerincsérülésekkel kellett kórházba szállítani. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök még aznap kijelentette, hogy „Irán támogatta a robbantókat”.

 
Fotó: Joji Thomas Philip, AFP

A detonáció Manmohan Szing indiai miniszterelnök rezidenciájához esett közel, és az Irán és Izrael között egyensúlyozó ország számára ez negatív üzenetet közvetített.

Ugyanezen a napon a grúz fővárosban, Tbilisziben található izraeli nagykövetség ellen is merényletet kíséreltek meg, de az autóba rejtett bombát még idejében hatástalanították. Ekkor azonban még azt hitték, hogy az akciók a meggyilkolt Hezbollah-vezető Imad Mugnijeh halálának negyedik évfordulójával állnak összefüggésben.

Viszont mint utóbb kiderült, hétfőn a Thaiföldön szolgáló amerikai, izraeli és másik kilenc nemzet diplomatái is figyelmeztetést kaptak, hogy terrorakciók várhatóak a napokban, miután a helyi titkosszolgálat letartóztatott egy libanoni férfit, aki bizonyíthatóan kapcsolatban állt az Irán által támogatott Hezbollahhal, és a házában négy tonna műtrágyát és egyéb bombaalapanyagokat rejtegetett. Másnap Bangkok belvárosában, egy bérelt házban robbant fel az első pokolgép, a három iráni albérlő futásnak eredt. Egyiküket nem volt hajlandó felvenni a taxis, akit leintett, ezért bombát dobott az autóra, majd tovább menekült. Nem sokkal később az őt üldöző rendőrökre támadt, a harmadik szerkezet egy középiskola előtt robbant fel.

Összesen öt ember sérült meg, közöttük az iráni férfi is, akinek mindkét lábát levitte a detonáció. Nem sokkal később a társait is elfogták, majd csütörtökön a bangkoki rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a három iráni férfi az izrae­li követség ellen tervezett merényletet. Az Egyesült Államok még aznap felvette az iráni titkosszolgálatot a globális terroristákról vezetett feketelistájára.

Így pedig már egészen más fénybe került az a januári merényletkísérlet is, amely szintén izraeli célpont ellen irányult volna Bakuban, de az azeri hatóságoknak sikerült megakadályoznia. Annak ellenére, hogy nyugati világ számára egyértelmű az iráni bosszúakció, az ország igyekszik magát áldozatként beállítani, a 2010 óta meggyilkolt öt atomtudósnak pedig lassan valóságos kultusza bontakozik ki. Az áldozatok gyerekeit előszeretettel hívják meg az atomprogrammal kapcsolatos eseményekre, ahol ők vághatják át az avatószalagot, vagy legalább Mahmúd Ahmedinedzsád elnök ölébe ülhetnek.

 

Irán atomfegyver-fejlesztési törekvései „nukleáris hidegháború” kialakulásának veszélyével járnak a térségben – áll a brit külügyminiszter szombaton közölt nyilatkozatában, hozzátéve ugyanakkor, hogy London eltanácsolta Izraelt az iráni atomlétesítmények megtámadásától. William Hague a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilapnak adott interjúban kijelentette: ha az irániak atomfegyverre tesznek szert, akkor a Közel-Kelet más országai is nukleáris fegyverek kifejlesztésére fognak törekedni. Hague szerint ezzel megkezdődne az „atomfegyver feltalálása óta” a legsúlyosabb következményekkel fenyegető nukleáris fegyverkezés.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!