Átláthatatlan gazdálkodás, szabálytalanságok, tízmilliós adósság, végrehajtás, alig látott tanulók és jogsértően kinevezett igazgató – ez jellemzi a fővárosi nemzetiségi iskolát. Az iskolaigazgató és a fenntartó, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője szerint minden rendben van, a belső vizsgálatot azonban leállították, miközben adóhatósági nyomozás is folyik. Sőt újabb feljelentések várhatók.

 
Fotó: Draskovics Ádám

Európai Üzleti Polytechnikum – hirdeti a felirat a főváros XI. kerületében az iskola bejárata felett. Az épület folyosóján már az Európai Roma Szakgimnázium kiírás található, pedig ugyanarról az intézményről van szó. Fenntartója a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ), amely 2014 őszén vette át az 1991-ben alapított, jó ideig alapítványi fenntartású intézményt, melyet az átvételkor már a korábban egyházként, majd vallási egyesületként működő Szeretet Szövetség működtetett. Az átvételt még az FRNÖ akkori vezetője, Makai István szorgalmazta. Az átadásátvételkor derült ki, hogy az iskola csaknem 15 millió forintos bérletidíj-tartozást halmozott fel. Hogy elkerüljék a további meglepetéseket, 2015 tavaszán a roma önkormányzat vizsgálóbizottság létrehozásáról döntött. A bizottság elnöke Farkas Vilmos lett, aki lapunknak azt állítja: minél lejjebb ástak, egyre több furcsaság és egyre nagyobb tartozás derült ki.

A kérésükre az iskola gazdálkodását átvilágító könyvvizsgáló cég lapunk birtokába került jelentése nem csak a bérletidíj-tartozást tárta fel, hanem egy további, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek ki nem fizetett, mintegy 12 milliós tételt is. Kiderült az is, hogy az iskola számviteli politikája hiányos, gazdálkodási szabályzata nincs, összességében pedig azt is megállapította a jelentés, hogy az intézmény „kozmetikázta” a mérlegét.

Egy másik, a Magyar Államkincstár által 2015-ben az iskola előző évéről készített ellenőrzés pedig arra jutott, hogy néhány diák és pedagógus esetében többlettámogatást vettek fel, amit 732 ezer forint értékben visszafizettettek az intézménnyel.

Közben az iskolában igazgatóváltás is volt: 2015 februárjában a távozó vezető helyére a fenntartó önkormányzat az iskola addigi jogi igazgatóhelyettesét, Purebl Balázst nevezte ki. Mint arra utóbb a fővárosi Kormányhivatal felhívta a figyelmüket: jogsértő módon, mert nyílt pályázatot kellett volna kiírni, ezért felszólította az önkormányzatot, hogy a törvénysértést szüntesse meg és írjon ki pályázatot. Az önkormányzati vizsgálóbizottság az egykori elnök szerint nem tudta maradéktalanul elvégezni a feladatát, mert a fenntartó önkormányzat feloszlatta a testületet. Ráadásul az önkormányzat vezetése sem tett semmit a helyzet rendezésére – vélekedett Farkas, aki azt is furcsának találta, hogy amikor a bizottság kiment az intézménybe, mindössze egyetlen osztályt találtak, 16 tanulóval, miközben papíron több százan jártak az iskolába. Mióta nincs a bizottság, szerinte még nehezebb nyomon követni, hogy mi történik az intézménynél, „teljesen átláthatatlan a gazdálkodása”. Közben, 2015 nyarán a Makait váltó új elnök lemondott – Farkas szerint nem függetlenül az iskolabotránytól –, őt Csóka János váltotta az önkormányzat élén.


Nyomozás és végrehajtás

A vizsgálóbizottság megállapításai alapján Nagy Sándor és Farkas Vilmos feljelentést is tettek, ami az adóhivatalnál kötött ki. Ez alapján a Nemzeti Adóés Vámhivatal (NAV) közép-magyarországi bűnügyi igazgatósága csaknem másfél éve nyomoz költségvetési csalás gyanújával, de lapunk kérdéseire csak annyit közölt, hogy a folyamatban lévő nyomozásról nem adhatnak információt.

Kerestük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is. Azt közölték, hogy még jogelődjük, a Rendőrtiszti Főiskola kötött együttműködést az iskolával közös rendészetiasszisztens-képzésre, de a megállapodás szerinti térítési díjat nem fizette meg az iskola. A 11,7 milliós követelésüket a bíróság is jogosnak ítélte, az ítélet március 3-án jogerőssé vált. Ám az iskola nem fizetett, hiába szólították fel többször, ezért nemrég végrehajtást indítottak.

Számít a pénzére a Fővárosi Önkormányzat is – nekik tartozik az iskola a bérleti díjjal. Közölték, hogy az iskola a 2013/2014-es tanévben halmozott fel a főváros egyik költségvetési szerve mint bérbeadó felé 15,4 milliós tartozást, amit az átvételkor az új fenntartó átvállalt, ám nem fizetett. Válaszukból az is kiderült, hogy az iskola azóta is hektikusan fizetett, így további 7,8 milliós bérletidíj-tartozás jött össze, amit viszont részletekben törlesztenek. Más is fut a pénze után: az iskola egy korábbi dolgozója azt mondta, hogy 2015-ben, az önkormányzati átvétel után három hónapot dolgozott ott, de távozásakor fizetése egy részével adósok maradtak, ami miatt bíróságra ment, továbbá végrehajtást is kért, de a végrehajtó „egy fillért sem talált” az intézmény számláján.


Minden rendben van?

„Minden rendben van az iskolával, csak gengszter módszerekkel aláásnak minket az önkormányzatban ülő rosszakaróink” – foglalta össze a helyzetet kérdésünkre Csóka János. Az önkormányzat vezetője elismerte, hogy vannak apróbb problémák, „de másfél éve ezen dolgozom, hogy ezeket rendezzük”. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem felé fennálló tartozásról azt mondta, abban az ügyben pereskednek, így az a tartozás nem is biztos, hogy van, a korábbról örökölt csaknem 15 milliós bérletidíj-tartozás pedig nincs is, „nem én vállaltam át”. Szerinte nem iskolai „álbotrányokkal” kellene foglalkozni, hanem azokkal a fiatalokkal, akiket ott tanítanak, és büszke arra, hogy van egy ilyen intézmény. Csóka azt is mondta, hogy a Kormányhivatal felszólítására augusztusban kiírnak egy iskolaigazgatói pályázatot.

„Erősen gondolkodom azon, elinduljak-e a pályázaton, mert elegem van a politikai csatározásból, és pár ősz hajszálamba belekerült az elmúlt néhány év” – mondta kérdésünkre az intézmény igazgatója. Purebl Balázs visszautasította, hogy „fantomiskola” lennének, szerinte ez a vád csak egyes önkormányzati képviselők „koncepciós, lejárató kampányának része”.

Mindenhol feljelentettek, talán csak az FBI-nál nem – reagált a NAV-os nyomozásra. „Csodálkoznék, ha találnának valamit, mert egyrészt nehéz trükközni a pénzekkel, másrészt a Magyar Államkincstár és a Fővárosi Önkormányzat is mindig mindent rendben talált nálunk – a már említett 732 ezer forint visszafizetését leszámítva, ami szerinte is jogos volt. A régi, általa mondott 14,5 milliós tartozást szerinte a korábbi fenntartóval kellene rendezni, mert az nem az iskola tartozása. Jelezte, jogi, adminisztratív okai voltak, hogy további bérletidíj-tartozást halmoztak fel, mert egyetlen bevételük, az állami normatíva náluk van, de a számla a fenntartó nevére szólt, a hátralékot viszont folyamatosan fizetik, így a kérdés hamarosan rendeződik.

Jogvitát emlegetett az NKE-s tartozás kapcsán is, mondván: a végrehajtásról nem értesült még, amúgy pedig akartak fizetni, de egy adminisztrációs hiba miatt nem tudtak. Megjegyezte, hogy a szintén végrehajtást kért volt dolgozó ügyének bírósági lezárásáig nem fizetnek, a kérdéses pénzt pedig azért tartotta vissza, mert az illető „kárt okozott az iskolának”, amikor nem végezte rendesen a munkáját.

Címkék: Riport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!