Kolontáron már szinte nyoma sincs az iszapömlésnek, de Devecser még vöröslik. A károsultak továbbra sem kaptak abból az 1,8 milliárdból, amelyet egy ország adott össze a katasztrófa áldozatainak.

  -
  -
- – Kép 1/2

Farsang volt tegnap a kolontári suliban: Lenner Éva tanítónő szerint szinte minden gyerek bátor figura jelmezébe bújt. Nagy nap volt más miatt is. Látogatói nap keretében a majdani beköltözők megnézhették a Bezerédi utca tetején, a dombon épülő új otthonokat, ahova hétköznap a VeszprémBer Zrt. munkavédelmi okból senkit sem enged be.

Turi Attila építész a természetes anyagok híve. Látszik ez a közeli Herendi Porcelán Manufaktúra épületén is, amelyet szintén ő tervezett. Téglából épülő kétszintes házai már állnak. A négygyermekes Lehmann Róbert, akinek házát a Torna-patak mellett az elsők közt vitte el a vörösiszap, csak egyet kifogásol: keskeny az eresz feletti tető. Nehogy befújja az esőt a szél, mert akkor hogy lesz június 30-án költözés?! Kolontáron itt tartanak. Iszap már sehol; csak egy faluvégi ház nincs lebontva hagyatéki eljárás miatt – éppen az új gát mentén. A 200 millióból épített védvonal a patak mentén kóricáló MAL Zrt.-sek szerint, „lélektani” gát. Meg akarták védeni a lakókat. – Az iszapömlés után. – Amúgy három nap múlva már az új, száraz technológiával dolgozik a cég.

Devecserben bár a lakópark építését elkezdték, nincs még bontás, vöröslik a város, ha kevésbé is a korábbinál. A környékről a 330 ezer köbméternyi összeállt iszapot, lemart károsult talajt a régi tározókba viszik a dömperek – tudtuk meg Nagy Lajos tűzoltó alezredestől. Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ munkatársa arra azonban nem tudja a választ, mi van az 1,8 milliárd forintos zárolt kármentő alappal. Arról a kormány dönt. A megyében úgy tudják, közösségi intézményekbe, katasztrófát bemutató múzeumba, infrastruktúrába akarják az emberek, cégek jótékonysági adományait beépíteni. Pedig senki sem erre adta, hanem az új élet megkönnyítésére. Ki fog ezentúl adakozni, ha az állam az adózott jövedelmekből önként felajánlott pénzt saját szája íze szerint einstandolja? Ez a helyiek szerint gusztustalan. Mint az is, hogy az állam a karitatív szervezetekre akarja rálőcsölni az ingóságok kárának megtérítését kétmillió forintig.

„Az állam kiskorúként kezel minket” – ez Körmendi István műszaki vezető véleménye. A család a Vadvirág utcai, padlófűtéses, lebontásra ítélt otthonáért a felértékelés felét, 19 millió forintot kap. A családfő harmadszor megy a katasztrófavédelemhez aláíratni a költöztetési papírjait, mert munkaidőben sincs bent mindig mindenki. A lényeg: ők mennek Magyarpolányba, ahol házat vettek. Nagy mérgesen beírja a kedvencét is: a Pamacs névre hallgató puli is része a leltárnak. A károsultak szerint az egy élet munkájával megszerzett javak felett döntenek „hasraütésre” „odafönt”. Az utcán mesélték: az óránként 25 ezer forint plusz áfáért dolgozó „idegen” állami ügyvédek még rendesek, de a megyeiek „még a nyakukra is rátennék a kést”, hogy tovább faragjanak a kártérítésen.

A kiskorúként kezeléshez hozzátartozik a tájékoztatás hiánya: mivel a Zöld Baloldal 8 embert kivitt Bécsbe vérvételre, laborleleteik magas nehézfémtartalmat (króm, kadmium, arzén) jeleznek, volt helyi vérvétel és fórum is, de a magyar hatóságoktól semmilyen információt nem kapnak. Van légszennyezettség-szintmérés is. Erre egy biciklis legyint: „majd három nap múlva mutatja a tévé, hogy egy hete meg kellett volna fulladnunk!”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!