Váratlanul május 19-re hozták előre a Jobbik tisztújító kongresszusát – értesült a Hetek, mely szerint a Borsodban, Csongrádban, Esztergomban is repedezésnek indult párt vezetői nem akarják megvárni a helyzet eszkalálódását, inkább bebiztosítják a 2014-es választáson is befutó helyeket ígérő pozíciókat.

Az előzmény: a Szabó Gábor pártigazgató és Novák Előd alelnök támogatását élvező Szegedi Csanád alelnök az eredetileg nyárra tervezett, majd váratlanul októberre tolt tisztújító kongresszuson megcélozta az elnöki posztot, bár ezt az érintett cáfolta.

Majd Szegedi tevékenysége elleni tiltakozásként lemondott a párt teljes borsodi elnöksége, Endrésik Zsolt megyei elnököt pedig árulás vádjával kizárták a frakcióból.

„Egyre több a törésvonal, és Szabóék nyilván nem akarják megvárni, hogy szétessen az egész párt, ezért inkább bebetonozzák magukat” – mondta a Heteknek informátoruk, aki szerint Vona Gábor pártelnök egészségi állapota miatt nem fog elindulni. A frakció már régóta megosztott: 9-10 képviselő fontolgatta, illetve fontolgatja a frakcióból történő kilépést a radikális szárny tevékenysége, illetve a képviselőcsoportban uralkodó fejetlenség miatt, de a párt nem akarja elengedni őket.

A lap emlékeztet: a Novákhoz közel álló kuruc.info hozta nyilvánosságra Pörzse Sándor lakhatási ügyét is, „amivel teljesen lenullázták”. Endrésik e-mail fiókjának feltörése kapcsán a Hetek azt írta: a Jobbikban a fizetett kommentelők mellett kiváló informatikusok dolgoznak, akik még az Anonymous hackercsoport támadását is sikeresen visszaverték. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!