Kadhafi csapatai már Bengázit, a lázadók fő erősségét fenyegetik, miközben a nyugati és az arab vezetők azon tanakodnak, hogyan segíthetnének a Kadhafi ellen harcolóknak – számolt be helyszíni tudósításában al-Dzsazíra hírtelevízió.

A kormánypárti erők több kulcsfontosságú várost – al-Zavíját, Rasz Lanufot és legutóbb Bregát – is visszafoglaltak az ellenzékiektől, és folyamatosan bombázzák az ország keleti részét. „Az a helyzet, hogy nincs helyzet. Csak néhány bandáról van szó, akik le szeretnék rombolni az országunkat” – mondta Kadhafi egyik szimpatizánsa az al-Dzsazírának. „A líbiai hadsereg jött, és rendet rakott, mintha mi sem történt volna” – véli egy másik. James Clapper, az amerikai hírszerzés vezetője a kongresszus előtt mondott beszédében kifejtette, hogy a diktátor rendszere hosszú távon fennmaradhat.

A lázadók ellenben nyugati segítségre számítanak, de egyre dühösebbek a tétlenkedés miatt. „Hol van a Nyugat? Miben segítenek? Mit csinálnak?” – tette fel a kérdést egy harcos. Azonban annak ellenére, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok megegyeztek abban, hogy „minden lehetséges módon” fellépnek Kadhafi ellen, az Európai Unió állam- és kormányfői nem döntöttek konkrét intézkedésekről – írta a Le Monde. Mint a rendkívüli EU-csúcson kiderült, az unió csak „indokolt esetben, jogi alappal és a régió támogatásával” avatkozna be. Egyedül Nicolas Sarkozy francia elnök tartott elképzelhetőnek egy ENSZ-felhatalmazás nélküli katonai akciót is.

Az Arab Liga rendkívüli ülést tartott tegnap Kairóban, amelyre nem engedték be a líbiai delegációt. A tanácskozás előtt adott interjújában Amr Musza, a szervezet főtitkára jelezte, hogy szeretné, ha a tagállamok megállapodnának arról, hogy Líbia felett repüléstilalmi zónát létesítenek. „Humanitárius akciókról beszélek – ezeknek csak része a repüléstilalmi zóna –, amelyek támogatnák a líbiai nép egyre elkeseredettebb harcát a Kadhafi-rezsim ellen.” Lapzártánkig az arab vezetők nem jutottak egyezségre.

Ezalatt Jemen fővárosában folytatódtak a tüntetések, hiába állt elő a 32 éve hatalomban lévő Ali Abdullah Szaleh elnök alkotmánytervezettel. A rendőrök a demonstrálókra támadtak, legalább hatan meghaltak és többen megsebesültek. Ezzel az e heti tüntetéseknek már legalább 30 halálos áldozata és körülbelül 1250 sebesültje van, amelyből 250 súlyos – nyilatkozta egy helyi orvos a BBC-nek. „Olyan volt, mint egy mészárlás: egyenruhás és civil rendőrök támadtak ránk.

Könnygázt használtak és lövöldöztek, hogy kiűzzék az embereket az utcákról” – számolt be egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!