Fél évvel a vörösiszap-katasztrófa után sem rendeződnek a dolgok a környéken. A helyiek még várnak, aztán Brüsszelhez és Strasbourghoz fordulnak.

  <h1>Németh András Péter felvétele</h1>-
  <h1>Németh András Péter felvétele</h1>-
  <h1>Németh András Péter felvétele</h1>-

Németh András Péter felvétele

- – Kép 1/3

A devecseriek szerint több mint pofátlanság, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-dunántúli Regionális Adó-főigazgatósága bejelentette: a személyi jövedelemadó 1 százalékáról idén rendelkezhetünk a Magyar Kármentő Alap javára is. A székesfehérvári székhelyű hivatalnál úgy tűnik, még ma is úgy tudják, mert így tették közzé: az alap a tragédia áldozatainak javára, adományok gyűjtésére jött létre. Való igaz: eredetileg arra jött létre – csakhogy aztán az állam másként döntött. Az emberek jótékonysági forintjaiból, az 1,8 milliárdból inkább mindenfélét építenének.

Pár hete Esélyt az Életre a Vörösiszap Után néven egyesületet alapítottak devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakosok, mert nincs kedvükre az, ahogy az ipari katasztrófa után fél évvel a dolgok mennek. Petíciót készítettek, 1400-nál többen aláírták, s eljuttatták a Kossuth térre a közjogi méltóságokhoz, ahol végül csak a fénymásolatot adtak át „egy fullajtárnak” – a devecseri Almási János, az egyesület szóvivője szerint azért, nehogy „elvesszen” az eredeti. A petícióban a vállalkozások hathatós megsegítését szorgalmazzák, segítséget az elköltözéshez, aki azt akarná, s teljes körű egészségügyi felülvizsgálatot.

Egy hónapot várnak most. Ha addig nincs épkézláb válasz, Brüsszelhez és Strasbourghoz fordulnak, mert azt szeretnék, hogy a térségben egy nemzetközi független orvoscsapat szabad kezet kapna. Úgy látják, sok minden el van kenve, mintha egy sima árvíz lett volna. Nincs előrelépés az ingósági kártalanításokban sem, bár a „végső döntést” erre a hétre ígérték. Most úgy tudja Almási János, hogy korábbi tárgyi vagyonának értékétől függetlenül mindenki 1 millió forintot kap: az is, akinek mindenét elvitte a 40 kilométeres sebességgel ömlő lúgos iszap, s az is, akinek csak a házküszöbéig ért az ár. S ebből még levonják mindannak a segélyszervezetek által kiutalt háztartási gépnek, bútornak, egyebeknek az általuk nyilvántartott forgalmi árát, amit a károsultak eddig hazavittek az albérletekbe. Sokan ezért azon tűnődnek, hogy visszaadják, amit kaptak. Az ingatlan-értékbecslési aránytalanságok után szeretnék, ha értékcsökkenést fizetne mindenkinek az állam addig is, amíg nincs hivatalos felelős, hiszen nem lehet tudni, hogy egy devecseri család, ha most marad is, 5-10 év múlva nem akar-e máshová költözni. Márpedig értékén itt ingatlant még jó sokáig nem lehet eladni.

Teljes illetékmentességet kapnak a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai, függetlenül attól, hogy új vagy használt lakást vásárolnak az állami kártalanítás során – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Devecser honlapján. Az adóhatóság közlése szerint az állami kártalanításban új lakást választók – mivel telkükön négy éven belül felépül a lakóházuk – az illetéktörvény értelmében illetékmentességet kapnak.

A kártalanításban használt lakást vagy lakáshoz tartozó vagyoni értékű jogot (haszonélvezet) szerző károsultaknál egy lakás, illetve egy vagyoni értékű jog esetében a NAV a nemzetgazdasági miniszter rendelete alapján nem szab ki illetéket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!