Keresse a Szabad Föld Kalendáriumot! - A 2016-os Szabad Föld Kalendárium, a magyar vidék családi hetilapjának évkönyve egész esztendőre kínál sok hasznos tudnivalót és érdekes olvasmányokat. A hónapok témái között az egyik legizgalmasabb a menekültekről szóló összeállítás.

 
Szabad Föld Kalendárium 2016.

Király Farkas az okokat elemezve, a hátteret bemutatva olyan összefüggésekre világít rá, amelyekről eddig kevés szó esett: például a Szíriában 2006 és 2010 között bekövetkezett, soha nem látott szárazság iszonyatos következményeire. Az északkeleti régióban különösen súlyos volt az aszálykár: a termés és a jószág 85-90 százaléka pusztult el. Csupán ezen a vidéken másfél millióan hagyták el a mezőgazdasági területeket, és költöztek a városokba, ahol amúgy is nagy volt a feszültség a gyors népességnövekedés és az iraki menekültek beáramlása miatt. A nép elégedetlen volt a kormány intézkedéseivel, az utcai megmozdulások összecsapásokba, végül polgárháborúba torkolltak, több mint félszáz frakció jött létre, a szövetségi-ellenségi viszonyok egyre átláthatatlanabbá váltak. Nemkülönben bonyolult a helyzet Afganisztánban, ahonnan szintén milliók menekültek el, és Iránból, Pakisztánból – ahol többségüket már nem szívesen látják – sokan most Európába tartanak.

Biczó Henriett a 24 éves Froemel Ninával készített interjút, aki budapesti lakásán egyik éjjel harminc afgán menekültet szállásolt el. Voltak, akik ezért hazaárulónak nevezték, és olyan is, aki azt kívánta neki, bárcsak megerőszakolták volna.

– Nagyon sok mocskolódó kommentet kaptam – mondja Nina, aki karácsony előtt évek óta gyűjtőakciókat szervez, a lakása plafonig van ruhákkal, játékokkal, mindenféle ajándékkal, amiket ismerőseivel nélkülöző családoknak adnak. – Sokan azt kérdezték, miért nem a magyar szegényeknek segítek. Hát, egyfolytában azt teszem. És kérdezem, hogy akik ezeket írták, mikor adtak utoljára egy szelet kenyeret egy hajléktalannak, vagy vitték le egy szomszéd néni szemetét?

Arról az éjszakáról pedig így beszél: – Lezuhanyoztak, a férfiak megborotválkoztak, a nők gyermekeikkel hajat mostak. Újra emberek lettek. Reggel indultunk a Délibe, onnan ők Győrbe, elmondhatatlanul hálásak voltak. Készült rólunk csoportkép, és kaptam tőlük ajándékba egy zöld selyemsálat. Azt mondták, meg van áldva, vigyázni fog rám egész életemben…

Többek között erről olvashat, aki megvásárolja a 2016-os Szabad Föld Kalendáriumot. Kedves Olvasónk, keresse a vidék hetilapjának Kalendáriumát!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!