Balesetek után néha ott maradnak a helyszínen a mentősök által használt véres kötszerek, gumikesztyűk, ezek pedig veszélyes hulladéknak számítanak, és az arra járók érthetően tartanak tőlük.

 
Illusztráció - Mihádák Zoltán, MTI


A mentősök súlyos, gyakran életveszélyes sérülteken segítenek, és nem mindig van idejük rendet rakni, eltakarítani maguk után, de kérdés, kinek a felelőssége az ilyen hulladék összegyűjtése?

Kérdéseinkkel megkerestük Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét, aki közölte: a szabályok szerint a mentőknek minden olyan esetben össze kell gyűjteni és el kell szállítani az ellátás során használt, képződött anyagokat, eszközöket (például gumikesztyű, tű, kötszer stb.), amikor a beteg állapota, a rendelkezésre álló idő ezt lehetővé teszi. A tűk, ampullák részére kemény falú műanyag veszélyeshulladék-gyűjtő edény, a többi (nem éles, hegyes, szúró, vágó) veszélyes hulladék számára műanyag zsák áll rendelkezésre – ismertette a szóvivő, aki viszont arra nem válaszolt, hogy ki „takarít” el, ha nincs idejük a mentősöknek erre.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke kérdésünkre azt mondta, szerinte az nem fordulhat elő, hogy injekciós tűt, gyógyszert vagy ampullákat hagynának ott, mert egyrészt ezekkel el kell számolniuk a mentősöknek, másrészt náluk automatikus mozdulat, hogy használat után visszateszik a táskájukba, a gyűjtőedénybe, és abban a kórházban kell leadniuk veszélyes hulladékként, ahová majd a beteget szállítják. A kesztyűket, kötszereket is általában összeszedik – jellemzően a mentőgépkocsi-vezető, mert ő úgysem végez beavatkozást.

„Van, amikor a másodpercek is számítanak, mese nincs, menni kell, ilyenkor tényleg ott maradhat kötszer vagy gumikesztyű, de sokszor a rendőrök vagy a tűzoltók segítenek, mondják, hogy menjünk, majd ők összeszedik.”
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!