„Itt jön a diktátor” – reagált Orbán Viktor érkezésére Jean-Claude Juncker két hete az uniós állam- és kormányfők rigai csúcstalálkozóján, majd viccesen meg is legyintette a magyar miniszterelnököt. Az emberek meg csak néztek, hogy most mi van? Merthogy ez szemmel láthatóan nem lehetett a protokoll része.

 
A politikus is ember. Balról: Stephen Harper (kanadai miniszterelnök), Barack Obama (az USA elnöke), Nicolas Sarkozy (francia elnök), Silvio Berlusconi (olasz kormányfő). G8-csúcs, 2009 - Fotó: Andrew Medichini, AP

Az Európai Tanács elnöke nemcsak a magyar miniszterelnökkel viccelődött. A Régiók Bizottsága alelnöki posztját betöltő Karl-Heinz Lambertznek a hasát paskolta meg, megjegyezve, hogy súlyproblémái vannak, míg a kopasz belga kormányfőnek, Charles Michelnek a feje búbjára adott egy puszit. Az enyhén ittas Juncker vicceit az Európai Bizottság protokollosai annyira nem tartották szalonképesnek, hogy néhány napja a felnőtt-tartalmak szűrőjével látták el, és csak az nézheti meg, aki kattintásával nyugtázza, elmúlt 18 éves.

Mindazonáltal Juncker tudatában volt annak, hogy szellemesnek szánt köszöntőit kamerákkal rögzítik, ahogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is, mikor kétszer is nagy nyilvánosság előtt kifejtette, hogy Barack Obama amerikai elnöknek és feleségének milyen „szép napbarnított bőre” van. Viszont 2011-ben a cannes-i G20 csúcson Obama és Nicolas Sarkozy akkori francia elnök már nem vette észre, hogy az előttük lévő mikrofonok nincsenek kikapcsolva, így rögzítették Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökről folytatott eszmecseréjüket. „Nem bírom ezt az embert. Hazudik” – jegyezte meg Sarkozy. Mire Obama azt válaszolta: „Neked van eleged belőle? Nekem sokkal többször kell vele foglalkoznom.”

Bár kellemetlen volt e megjegyzés nyilvánossá válása, még csak nem is lehetett ahhoz a protokollbakihoz fogni, amit a Buckingham-palotában tett első hivatalos látogatásuk alkalmával Michelle Obama követett el, mikor lazán átölelte II. Erzsébet királynő derekát. A brit királyi családot övező etikettszövevény egyik legfontosabb eleme, hogy nem szabad az uralkodót megérinteni. Erre a First Ladyt is figyelmeztették, csak éppen a megilletődöttség miatt elfelejtette. (A híresen közvetlen Michelle egyedül Berlusconit nem ölelgette meg soha.) Mrs. Obama mentségére legyen mondva, nem ő volt az első, aki nyilvánosan megtapogatta a királynőt. Bár mindketten tagadták, hogy hozzáértek volna, az 1990-es és 2000-es évek elején két ausztrál miniszterelnök is olyan mozdulatot tett, ami arra emlékeztetett, mintha átkarolták volna II. Erzsébetet.

Bár ők még mindig kevésbé fenyegetően viselkedtek, mint Dénes János parlamenti képviselő a brit királynő 1993-as budapesti látogatása idején. Dénes a független honatyákat képviselte a Kossuth téren a királynő fogadására felsorakozott politikusok között. Mikor II. Erzsébet már közel járt hozzá, Dénes egy ’56-os jelvényt vett elő a zsebéből, hogy azzal tüntesse ki a királynőt. A testőrök azonban csak azt érzékelték, hogy valaki egy hatalmas tűvel közelít védencük felé. Már a fegyvertáskák is nyíltak, mikor Göncz Árpád köztársasági elnök odapattant, és a jelvényt eltéve megmentette a helyzetet.

1996 januárjában Bill Clinton amerikai elnök okozott hatalmas meglepetést Horn Gyula miniszterelnöknek és Keleti György védelmi miniszternek. A tervezettnél hat órával korábban érkezett meg a taszári légi támaszpontra, ráadásul bomberdzsekiben és farmerben. Így nem volt elég a magyar politikusoknak, hogy expressz sebességgel kellett a bázisra utazniuk, még azokat a szörnyű pulcsikat is magukra kellett húzniuk, amiket az asszisztensek hirtelenjében kerítettek, hogy az öltözékek közti különbséget ellensúlyozzák.

Nem voltak ilyen rugalmasak David Cameron protokollosai, akik 2010-ben a brit kormányfő kínai látogatása alkalmával nem alkalmazkodtak a házigazdákhoz. A britek minden novemberben piros pipacsokat ajándékoznak egymásnak, hogy az I. világháború áldozataira emlékezzenek. A történetesen erre a hónapra eső kínai vizitnél a fogadó fél nyomatékosan kérte, hogy az ópiumháború kellemetlen emléke miatt tekintsenek el a szokástól, Cameron stábja nem tett eleget a kérésnek.

A tradíciótól Orbán Viktor sem volt hajlandó eltérni, mikor februárban sokadszorra csókolt kezet a Budapestre érkező Angela Merkelnek. A protokoll szerint ez súlyos hiba volt, mivel Merkel nem női minőségében, hanem Németország kancellárjaként vett részt a rendezvényen. Két éve Sonia Gandhi, az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt elnöke nem is fogadta el ezt a modoros köszöntést, hanem látványos mozdulattal elhúzta a kezét.

De nemcsak a magyar kormányfőnek sikerült zavarba hoznia Merkelt, hanem George W. Bushnak is 2006-ban, mikor a G8ak csúcsán vállveregetéssel akarta megnyugtatni a német kancellárt, aki elég rossz néven vette a lekezelő és bizalmaskodó mozdulatokat.

A prímet azonban az az 1990-es években aktív magyar parlamenti képviselő viszi, akinek a nevét jobb, ha homály fedi. A honatya rendszeresen kolbásszal és paprikával kezdte a napot, ám ezt az étrendet nehezen bírta a gyomra, ami estére elég jól érzékelhető módon a felszínre is tört. A NATO protokollosai végül udvarias levélben kérték meg a politikust, hogyha nem tudja a bélgázokat visszatartani, akkor inkább ne látogassa a szövetség fogadásait

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!