Kik azok az állig felfegyverzett, mindenféle jelzés nélküli, „rejtélyes kis zöld emberek”, akik olyan gyorsan és csendben bevették a stratégiai pontokat a Krímben, és sikeresen végezték el a "forradalomszítás" feladatát Kelet-Ukrajnában?

 
Graffiti Ukrajnában - Fotó: Dominique Faget, AFP/Europress

Az elmúlt héten az ukrán kormányerők sikeres offenzívájának és a "szakadárok" ellencsapásai által okozott veszteségeknek a hírei váltakoztak. Pénteken rakétacsapással okoztak súlyos veszteséget az ukrán hadseregnek, szombaton újabb ukrán halottakról érkeztek hírek. Porosenko elnök megtorlást helyezett kilátásba. Közben az ukrán hadsereg Donyeck ellen vonul, ahonnan megindult a lakosság menekülése. Basescu román elnök gratulált a kijevi központi hatalom katonai sikereihez.

De mi van az elmúlt hetek-hónapok hírei mögött? Nincs nyílt orosz offenzíva, de Putyin mégis hatékony sratégiát talált. Ez derül ki Szűcs Ágnes "Putyin kis zöld emberei" című elemzéséből, amelyet a Vasárnapi Hírek július 13-i nyomtatott kiadásában olvashat.
 

Megtorlás Ukrajnában
Az ukrán elnök nem hagyja megtorlatlanul a katonáit ért támadásokat. Petro Poroshenko ezt azután jelentette be, hogy oroszbarát milicisták 30 ukrán katonát öltek meg rakétákkal pénteken, egy Luhanszk megyei település közelében. Porosenko elnök a támadást követően azt mondta: megtalálnak és megsemmisítenek mindenkit, aki ezért a támadásért felelős. „Minden egyes katonánk életéért a lázadók tucatjai és százai fognak bűnhődni. Nem egyetlen terrorista, hanem az összes vállalni fogja ezért a felelősséget” – jelentette ki Porosenko. A pénteki támadás a leghevesebb volt a hónapok óta a kelet-ukrajnai térségben dúló polgárháborúban. Az ukrán hadsereg erői Donyeck és Luhanszk térségében folytatják előrenyomulásukat. Céljuk, hogy kiűzzék az orosz fegyvereseket, akik Oroszországhoz csatolnák a régiót. (KP)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!