Kiszabadították a Szíriában augusztus közepén elrabolt három magyar állampolgárt – jelentette be Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szombaton egy kőszegi rendezvényen.

A fogva tartott három magyarnak, valamint ugyancsak elrabolt szír társaiknak sikerült megszökniük, kihasználva, hogy őreik a felkelők és a hadsereg között kitört tűzharccal voltak elfoglalva – nyilatkozta Hoszini Ali Magyarországon élő szír állampolgár.

A férfi információi az egyik, magyarokkal együtt megszökött szíriai családjától származnak. Ezek szerint a megszökött magyarok nem tudtak bemenni Damaszkuszba, egész éjjel a környék romos házai között bujkáltak, és reggel a hadsereg katonái szállították őket a városba. Azt, hogy a szabaduláshoz semmi köze a TEK-hez, lényegében Hajdu is elismerte azzal, hogy úgy fogalmazott: mindhárman jó állapotban és biztonságban vannak, hamarosan a TEK „fennhatósága alá kerülnek”, és akár pár órán belül elindulhatnak Magyarország felé, de még rengeteg szervezési tevékenységre van szükség. A Kossuth Rádió úgy tudja, hogy a magyarok jelenleg egészségügyi ellátást kapnak. A főigazgató szerint 3-5 nap múlva térhetnek haza – valószínűleg a TEK-től már korábban megszokott látványelemekkel tarkítva.

A januárban Etiópiában megtámadott magyar tudóscsoport két áldozatának és – német segítséggel megmenekült – két túlélőjének hazatéréséhez a terrorelhárítóknak csak annyi közük volt, hogy megszervezték az utazást, illetve a szállítást, ennek ellenére Hajdu „teleszerepelte” a magyar sajtót. A 2010 októberében Szudánban elrabolt Papp Istvánt is a helyi hatóságok szabadították ki tavaly áprilisban, „de a munka közös volt” – ahogy a főigazgató fogalmazott, a részleteket titokban tartva. Papp itthon már a TEK bázisán tartott közös sajtótájékoztatót Hajduval és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivővel. Az Orbán Viktor egykori testőre által irányított, 10 milliárdos költségvetésű szervezet (amely a korábban kisebb sajtónyilvánosságot követelő megyei bevetési osztályokat, valamint a Készenléti Rendőrség Terrorelhárító Szolgálatát is magába olvasztotta) mindig is szerette a látványos akciókat. Kudarcaik is látványosra sikerültek: a fél világ azon csámcsogott, hogy lefoglalták Brad Pitt filmjének kellékfegyvereit. Rossz nyelvek szerint a rendőrök is lukra futtatták már a terrorelhárítókat. – A TEK-nek semmi keresnivalója nem lenne kisebb elfogásoknál, de ahol médiaképes gyors sikersztorit látnak, megjelennek – mondta a hvg.hu-nak korábban egy rendőr.

A Szíriában korábban elrabolt másik két magyarról nincsenek újabb információk. Ahogy egyelőre arról sem, hogy mit keresett három 40 év körüli exrendőr a polgárháború sújtotta arab országban. Az augusztus 13-án elrabolt férfiak korábban a „rendőrség különböző szakmai területén teljesítettek szolgálatot”. Ha szíriai tevékenységük összefüggésben van korábbi foglalkozásukkal, akkor azzal megsértették az ENSZ-embargót, ami miatt felettébb kellemetlen kérdésekre kell majd választ adnia a magyar diplomáciának.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!