Akár százmillió forintra is rúghat már az a summa, amit az „állami” ügyvédek a vörösiszap-katasztrófa térségében elszámolnak maguknak munkadíjként, úti átalányként. Eddig, egyes értesülések szerint, több mint 69 milliót fizettek ki közpénzből a számukra.

Mint a múlt heti VH-ban írtuk, az állam által kiválasztott ügyvédeknek minden tárgyhó 10-én kell óránként 25 ezer forint plusz áfa munkadíjukra és 10 ezer forint plusz áfa útiköltségükre vonatkozó elszámolásukat a Belügy­mi­nisz­térium Országos Katasztrófavédelmi Főigaz­gató­ságához beküldeni. Ők és ennyiért képviselik a vörösiszap-károsultakat. Azokat az embereket, akik eddig az egyéni adományokból is feltöltött Országos Kármentő Alapból családonként, sérüléstől függően is csak 150-300 ezerhez ha hozzájutottak.

A Zöld Baloldal és a Magyarországi Munkáspárt 2006 olyan dokumentumokat tett közzé, amelyeket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság küldött el megkeresésükre. A pártszövetség szerint méltatlan cinizmus az állam által kiválasztott ügyvédeknek kifizetett hatalmas összeg, hiszen az ügyvédi munka célja elsősorban az, hogy a károsultak kárára csökkentsék az állami kiadásokat.

A Belügyminisztérium által felkért hat ügyvédi irodából kettő rendelkezik internetes honlappal, ám meghatározó referenciát – ami alapján a kiválasztás indokolt lenne – nem tudnak felmutatni. A dokumentumokat nyilvánosságra hozó pártszövetség szerint „rendőrbizniszről van szó”, mert az egyik kiválasztott, Lantos Balázs ügyvéd Heves megyei rendőrfőkapitányként szolgált már a ’90-es években is, a debreceni Sóvágó Sándor a cívisváros rendőrségének élén állt 2008-ig, Fazekas Attila szolnoki ügyvéd pedig Jász-Nagykun-Szolnok megye főkapitánya volt. Hozzájuk csatlakozott az Országos Katasztrófavédelmi Főigaz­gatósággal kötött szerződésben közreműködő ügyvédként a Budapest belvárosi Kovács P. Zoltán, s mindössze ketten a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térség közeléből: az ajkai Balikó Gergely és a veszprémi Hunyadfalvi Ákos és utóbbi felesége, Herczeg Erzsébet.

Farkas György János devecseri lakos négy embert mentett ki a rájuk zúduló vörös áradatból, megégett keze, lába. Ő volt az, akiről a VH az ajkai kórházban az életmentőkről készített riportban azt írta: „topog” – mert csak akkor nem fájt a sérülése. Eddig mindössze 100 ezer forintot kapott – az égéséért. A szűréseken a vérében nehézfémeket találtak, amelyek az iszap maradványai. Kártérítési pere márciusban indul a fővárosban. Völler Balázs és felesége, Holczer Melinda lakása Kolontáron a Torna-patakon túl az első ház volt, amit elért az ár: az állami szakértők és ügyvédek a tárgyalás második fordulójában félmillióval kevesebbre taksálták a vagyont, 17 millióra, mint az elsőben – a biztosításuk csak a lakóházra 28 millióra, a melléképületre 6 millióra, az ingóságra 10 millió szólt. Amúgy biztosítási kártérítés nincs, mert ipari katasztrófának minősítették. Nem maradt semmijük. A család pere elkezdődött, az első tárgyalás megvolt.

A Vasárnapi Hírek péntek reggeli megkeresésére szombat estig nem reagált Lasztovicza Jenő Veszprém megyei fideszes képviselő – a parlamenti vörösiszap-bizottság tagja –, a megyei közgyűlés elnöke, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság elnöke. Pedig az ügyvédek kiválasztása és megbízási díjuk rengeteg kérdést vet fel.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!